Edina
-12 °C
-3 °C

Fiat-motorgyártás Magyarországon?

2004.03.01. 10:28
Kiszivárogtatott információk szerint motorgyártást hozna Magyarországra a Fiat. A Fiatnál nem cáfolták, de nem is erősítették meg a hírt.
Kiszivárogtatott információk szerint motorgyártást hozna Magyarországra a Fiat. A cég titkos tervei szerint Magyarországon szereltetné össze az új, 90 lóerős Fiat dízelmotort.

A Fiatnál nem cáfolták, de nem is erősítették meg a kiszivárgott információkat. A Világgazdaság megkeresésére a gyár torinói központja a General Motorsszal közös szentgotthárdi leányvállalatán, az Opel Magyarország Autóipari Kft.-n keresztül mindöszsze annyit közölt: remélik, a jövőben lehetőségük lesz arra, hogy a dízelmotor-gyártási kapacitást megnövelje a vállalat. Hangsúlyozták azonban, hogy jelenleg úgy látják, a társaság gyártási, kihasználtsági kapacitása megfelel a piaci igényeknek.

Az olasz autógyár szakszervezetei - a Fim, a Fiom és az Uilm - ugyanakkor a mirafiori gyár kapacitási lehetőségeinek csökkentése miatt aggódnak. A szakszervezetek a múlt héten ismertetett közös dokumentumukban arra kérik a Fiatot: indítsanak új tárgyalásokat, hogy garantálni lehessen a 17 ezer mirafiori munkahely betöltését. A dokumentum szerint ahhoz, hogy garantálni lehessen a működést, továbbra is biztosítani kell a mirafiori gyártósorokat és a tervezett új, 90 lóerős Fiat dízelmotor gyártását is itt kell tartani. Ezenkívül pedig fontos megtartani a Libra gyártását is, vagy amennyiben erre nincs lehetőség, egy olyan új modellel szükséges helyettesíteni, amellyel szintén jó jövedelmezőségre tehetnének szert - írta az olasz Ansa hírügynökség.

Mirafiori jövője Torino jövőjét vetíti előre - hangsúlyozta Antonio Marchina, a Fim elnöke, ezért a közös cél érdekében be akarják vonni a tárgyalásokba a város vezetését is. A Fiat három szakszervezetének 14 év után először összehívott ülésén 300 küldött jelent meg múlt hét szerdán.