Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Egy titokzatos filmforgalmazó lenyomta a Paksi Erőművet

2001.12.04. 09:05
Tavaly már a százmilliárd forintos árbevételt ostromolta egy tucatnyi dolgozóval működő, a magyar gazdaságban jószerivel ismeretlen cég, mely ezzel a harminc legnagyobb hazai társaság közé verekedte be magát.
A Fintage Magyar Szórakoztatóipari Kft. nevű off-shore céget korábban Silvio Berlusconi olasz kormányfő egykori érdekeltségeinek vitatott ügyleteivel hozták összefüggésbe. Ez azonban máig nem bizonyított. Mindenesetre jó üzletnek tűnik a cég számára az adóalap-csökkentéssel járó filmjog-forgalmazás.

Nagyobb az árbevétele, mint a Szerencsejáték Rt.-nek

A Creditreform-Interinfo (CI), illetve a Dun és Bradstreet (DB) 2000-es adatai alapján 6-7 hellyel feljebb lépve, számítási módszertől függően 98,95 illetve 93,9 milliárd forinttal a 24-28. legnagyobb árbevételű magyar cég lett az off-shore státusú Fintage Magyar Szórakoztatóipari Kft.

A cég tavaly olyan vállalatokat utasított maga mögé, mint például a Hungaropharma Rt., a Paksi Atomerőmű Rt. vagy a Szerencsejáték Rt. Úgy tűnik, jó kapcsolatokkal nagyobb árbevételt hoz most Magyarországon egy off-shore filmjog-forgalmazó üzemeltetése 13 alkalmazottal, mint kiszolgálni az áram-, a gyógyszer- vagy a szerencsejáték-piacon a magyar lakosság nagyobb részét. Korábbi információink szerint a jogdíjszámlázás világszerte off-shore cégeken keresztül történik.

A homályos múlt

A Fintage - korábbi nevén Magyar Szellemi Tulajdont Kezelő Kft. - a madridi El Mundo áprilisi cikkében egyszer már nemzetközi reflektorfénybe került: eszerint Silvio Berlusconi olasz kormányfő korábbi érdekeltsége, a Tele5 a 90-es években 120 millió dollárt utalt át off-shore cégeknek - egyebek mellett a Fintage-nek - sportközvetítési és filmforgalmazási jogok címén.

Az összeg - a lap által idézett spanyolországi nyomozás szerint - visszaáramlott Berlusconi más cégeihez, ám a "kiadások" a Tele5 összeomlásához vezettek.

Kizárólag Magyarországon kívül

A Fintage tevékenységi köre szellemi előadói jogok (filmek, könyvek, zeneművek) területén jogok, licencek és másodlagos licencek adásvétele, az off-shore szabályoknak megfelelően kizárólag Magyarországon kívül.

A dokumentumok szerint a cég filmek után royalty-t számláz ki, mely bevételét aztán továbbítja a meg nem nevezett jogtulajdonosoknak. Ezenfelül költségei közé tartoznak az ügynöki jutalékok és a személyzet juttatásai is.

Kik az igazi tulajdonosok?

Berlusconi a megválasztása előtti kampány során azt állította, hogy a magyar cég soha nem tartozott érdekeltségei közé. Ezt a dokumentumok is alátámasztják. A Napi Gazdaság kutatásai szerint a Fintage a belga-holland Fortis-bankcsoport része.

A kft. közvetlen tulajdonosa a svájci Zug városban bejegyzett Mees Pierson AG. Ennek társcége információnk szerint az ugyanazon a címen működő a Banque Mees Pierson Gonet SA nevű társaság, amelynek anyavállalata az interneten közölt adatok szerint a holland MeesPierson NV. A MeesPierson NV weboldala szerint pénzügyi szolgáltatásokat végez, amelyekbe egyebek mellett beletartozik az off-shore cégeken keresztüli adóoptimalizálás is.

A MeesPierson NV közvetlen tulajdonosa már a Fortis-csoport, amely világszerte átfogó pénzügyi és biztosítási szolgáltatásokat végez. A Fortis két hasonló nevű belga, illetve holland társaság birtokában van. Mindkét cég nyilvános, papírjaik közkézen forognak, többségükben ismeretlen befektetőknél; a belga anyacég megnevezett tulajdonosa egyebek mellett a Société Générale de Belgique, a holland társaságban pénzügyi alapok mellett az ING-csoportot jelölik meg nagyrészt birtokló tulajdonosként.