Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rosszabbak a kilátások a zavargások miatt, esik a forint

2006.09.20. 18:16
Esni kezdett a forint arra a hírre, hogy a Fitch negatívra változtatta Magyarország hitelminősítésének kilátását. A hitelintézet szerint Gyurcsány lemondásának követelése miatt bizonytalan a reformprogram végrehajtása.

A vezető európai hitelminősítő, a Fitch Ratings szerdán stabilról negatívra rontotta a magyar deviza- és forintadósság kilátását. A minősítő azzal indokolta a módosítást, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondásának követelése miatt aggályos az ország reformprogramjának végrehajtása.

A Fitch ugyanakkor megerősítette, hogy a devizaadósságra fenntartja az eddigi "BBB plusz" minősítési fokozatot, míg a helyi valutában fennálló adósságra az "A mínusz" minősítést.

David Heslam, a Fitch szuverén adósminősítési csoportjának igazgatója szerint az utóbbi fejlemények, a miniszterelnök lemondására felszólító nyilvános tiltakozások megnövelték annak esélyét, hogy a kormány igen kívánatos reformprogramja, amely végrehajtásának élére állt a miniszterelnök, felhígul.

A Fitch a magyar szuverén devizaadósság minősítését tavaly decemberben rontotta le "BBB plusz"-ra az addigi "A mínusz" fokozatról a tetemes és növekvő államháztartási deficit miatt.

Az elmúlt napok budapesti eseményei sajnos meghozták az első olyan hírt, amely azt igazolja, hogy felelőtlen és az országnak káros dolgok történtek az elmúlt napokban - mondta Veres János pénzügyminiszter az MTI-nek.

A pénzügyminiszter felszólít mindenkit, aki Magyarországért, a magyar gazdaságért felelősséget érez, hogy "az ország, azaz mindannyiunk érdekében hagyják abba a destabilizálást okozó cselekedeteiket, illetve támogassák az ország számára fontos gazdasági és pénzügyi stabilizációt".