Piroska
3 °C
3 °C

Leminősíthetik Magyarországot

2002.11.05. 10:21
Szeptemberben a vártnál jóval magasabb, 351 millió euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya, így az első kilenc havi deficit megközelítette a 2,5 milliárd eurót. Az első őszi hónap aggasztó meglepetése, hogy több mint ötödével bővült az import. A makromutatók számottevő romlása miatt a Fitch nemzetközi adósságminősítő a magyar szuverén államadósság leminősítését helyezte kilátásba.
Az előzetes adatok alapján szeptemberben 351 millió euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A NAPI Gazdaság által megkérdezett elemzők átlagosan 221 millió euró folyó deficitet valószínűsítettek az első őszi hónapra. Egy évvel korábban mindössze 12 millió euró hiányt jegyeztek fel. Az adat még a legborúlátóbb prognózisnál is mintegy 20 millió euróval rosszabb lett. Az első kilenc hónap kumulált hiánya 2,456 milliárd euró, szemben az egy évvel korábbi időszak 724 millió eurós hiányával. Az adósságot nem generáló források a deficit negyedét fedezik.

A Fitch figyelmeztet

A magyar gazdaság egyensúlyi mutatóinak több hónapja tartó romlására hétfőn megérkezett az első külföldi reagálás is. A Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet arra hívta fel Magyarország figyelmét, hogy az államháztartási és fizetési mérleg magas deficitje negatívan befolyásolhatja az ország hitelbesorolását. Az ország szuverén forintadóssága jelenleg a Fitchnél az A mínusz kategóriába tartozik, a devizaadósság besorolása pedig A plusz, stabil kilátásokkal.

A PM egyetért

A Pénzügyminisztérium egyetért a Fitch helyzetértékelésével, de reálisnak tartja a jövő évi államháztartásra vonatkozó 4,5 százalékos deficitcélt, és erről prudens költségvetési politikával a nemzetközi hitelminősítőket is igyekszik majd meggyőzni - mondta el lapunknak Máté Dániel, a pénzügyi tárca szóvivője.

A többi hitelminősítő követné

Ha a Fitch szakértői továbbra is aggasztónak tartják a magyar makrogazdasági helyzetet, akkor először a kilátásokat rontják le, amit 2-3 hónappal később követhet a leminősítés is - véli Barcza György, az ING Bank elemzője, aki szerint egy ilyen lépés a többi hitelminősítőt is hasonló döntésre késztetné. A szakértő szerint az államadósság leminősítése 15-20 bázisponttal "dobná meg" a devizakötvények hozamát, és 7-10 bázisponttal növekedne a belföldi kötvények kockázati felára is. Ez 10 éves lejáratot és 2 milliárd eurós devizakibocsátást feltételezve 30 millió euróval drágítaná meg a finanszírozást, a 4500 milliárd forintos belföldi kibocsátás és a 3 éves átlagos futamidő pedig mintegy 15 milliárd forintba kerülne.

Romló külker mérleg

A szeptemberi statisztika egyik legnagyobb meglepetése az áruimport 21,4 százalékos bővülése, ami több mint duplája az elemzők által előzetesen prognosztizált dinamikának. Az adatokból nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy a belföldi kereslet vagy a kivitel növekedése áll a behozatal megugrása mögött - mondta Kovács György, a Budapest Economics közgazdásza, aki főként az egyszeri tételek hatásának tudja be a meglepően gyors növekedési ütemet. Nem így gondolja Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír Rt. elemzője, aki egyértelműen a belföldi kereslet megugrását okolja a romló külkereskedelmi mérlegért.

A turisták sem segítettek

A korábbi hónapokban is rendre kellemetlen meglepetést okozó turizmus ezúttal is romba döntötte az elemzői várakozásokat, a várt 200 millió euró feletti szufficit helyett ugyanis mindössze 161 millió euróval javította a folyó egyenleget. A tényadat nem támasztotta alá az elemzők és egyes kormányzati tisztségviselők által is hangoztatott vélekedést, miszerint a szeptember növekvő turisztikai aktívumot hoz.

Az egyenleg tovább romlik

Az utóbbi 12 hónap kumulált hiánya csaknem 3,0 milliárd eurót tesz ki, ez a bruttó hazai termék 4,4 százalékának felel meg. Török szerint az egyenleg tovább romlik a következő hónapokban, a január-decemberi időszak 3,5 milliárd eurós hiánya a GDP 5,3 százalékának felel meg. A lapunk által megkérdezett elemzők többsége szerint az erős és stabil forintnak köszönhetően a kellemetlen fizetésimérleg-statisztika ellenére sem kell kamatemelésre számítani a közeljövőben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!