Edit
15 °C
29 °C

Az állami szektorban növekedtek leginkább a fizetések

2004.02.18. 10:47
A KSH elemzése szerint tavaly többen dolgoztak, több pénzért, mint egy évvel korábban. A vegyipar bruttó keresetei megközelítették a háromszázezer forintot, a textilipar azonban továbbra sem kínál remek fizetéseket.
Tavaly átlagosan kétmillió 750 ezer ember állt alkalmazásban, ami minimális, egy százalékos gyarapodást jelent az előző évi értékhez képest. Kevesebb ember munkaidejét kötötte le a halászat, és az erdészet, sőt, az iparban is két százalékkal csökkent az alkalmazásban állók száma, ugyanakkor a vendéglátás, a kereskedelem, valamint az építőipar összességében több embert szívott fel, mint amennyi elvesztette munkáját.

Fordított arányok

Kategóriákra leosztva, a versenyszférában jelentéktelen, a költségvetésben pedig 2,3 százalékkal nőtt az alkalmazásban állók száma, igaz, az év utolsó három hónapjában meginduló elbocsátások nem kedveztek a köztisztviselőknek. Jellemző, hogy amíg a költségvetési szférában egy fizikai munkásra általában két szellemi foglalkozású dolgozó jutott, addig ez az arány a versenyszférában pont fordított volt.

Tavaly az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 12 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, e szerint a felosztás szerint is érdemesebb volt a költségvetésben dolgozni, hiszen míg a versenyszférában a növekedés 8,9 százalékos volt, addig az állami alkalmazásban álló dolgozók 17,4 százalékkal többet vihettek volna adózás nélkül, igaz, az utolsó három hónap ebben a kategóriában is mérséklődést mutatott.

Tíz százalékos növekedés

Számokra lebontva, egy átlagos magyar dolgozó 137 ezer forint fizetést kapott tavaly, ha fizikai munkát végzett az összeg 91 ezer, szelleminél pedig 193 ezer forintra módosult. A versenyszféra ezen belül 127 ezer forintos átlagjövedelmet biztosított (90 ezret a fizikainak, 201 ezret a szelleminek), a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók pedig 161 ezer forinthoz (100 ezer/186 ezer) jutottak havonta, adózás előtt, összességében pedig reálértéken közel tíz százalékkal növekedtek a fizetések.

Egy átlagos magyar ember átlagos havi nettó keresete 89 ezer forint volt tavaly, a legmagasabb összeget a vegyiparban elhelyezkedő szellemi foglalkozásúak vihették haza, havi bruttó 290 ezer forintot, a textiliparban munkát vállalni azonban továbbra sem a gyors meggazdagodás záloga, hiszen fizikai dolgozóinak a legalacsonyabb, mindössze 64 ezer forintos havi bruttó jövedelemmel kellett beérniük.