Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Százötvenezer közelében a magyar átlagkeresetek

2004.08.17. 11:36
A gazdasági ágazatokban nőtt leginkább az alkalmazottak száma, a keresetek a versenyszférában tíz százalékkal, a költségvetési területen hat százalékkal emelkedtek. A pénzügyesek fizetése meghaladja a háromszázezer forintot.
A KSH tájékoztatása szerint a létszám átlagot meghaladó növekedése változatlanul az ingatlanügyletek és a gazdasági szolgáltatások ágazatára jellemző, ezekben a szektorokban közel tizenhárom százalékkal gyarapodott az alkalmazásban állók száma. A kereskedelemben tíz, az építőiparban három százalékkal többen találtak munkát, mint egy évvel ezelőtt.

Ne legyen bányász!

A bányászat vagy a mezőgazdaság viszont nem lehet egy pályaválasztási tanácsadó komoly tippje: közel négy százalékkal kevesebben dolgoznak ezekben az ágazatokban. A feldolgozóiparon belül a gépipar létszáma ugyan az átlag felett, 2,7 százalékkal nőtt, de ez nem ellensúlyozta a többi ágazat létszámvesztését.

A költségvetés három fő területén egy százalék körüli volt a létszámcsökkenés, azonban az egészségügyi ágazaton belül a humán-egészségügyi ellátást ennél nagyobb, közel háromszázalékos csökkenés jellemezte.

Pénzügyi csúcs

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 2004. január–júniusban 141 900 forintot ért el (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 93 400 forint, a szellemi foglalkozásúaké 198 500 forint volt); a versenyszférában dolgozók átlagosan 134 100 forintot (ezen belül a fizikaiak 93 600 forintot, a szellemiek 214 400 forintot), a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók 160 800 forintot (ezen belül a fizikaiak 93 200 forintot, a szellemiek 183 300 forintot) kerestek. A bruttó nominális keresetek a versenyszférában tíz százalékkal, a költségvetési területen 6,3 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest.

A legjobban fizető gazdasági ágazat a pénzügyi tevékenység volt (316 000 forint), ezt követte a vegyipar (százkilencvenezer forint), a villamosenergia-, gáz-, gőz-, vízellátás, valamint a közigazgatás, a védelem és a kötelező társadalombiztosítás (száznyolcvanezer forint). Nem kerestek rosszul azok sem, akik az oktatásban tudtak elhelyezkedni, az átlagos nettó kereset százhatvanezer forint volt ebben a szektorban.

Átlag alatt

Átlag alatt kerestek a foglalkoztatottak a textília-, textiláru-, illetve a bőrtermék-, lábbeligyártásban, a máshova nem sorolt feldolgozóiparban, a szálláshely-szolgáltatásban és vendéglátásban, továbbá a mezőgazdaságban és az építőiparban.

A nettó átlagkereset nemzetgazdasági szinten 91 800 forintnak felelt meg január–júniusban (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 68 600 forint, a szellemi foglalkozásúaké 118 700 forint), ez átlagosan 7,4 százalékos növekedés a tavaly január–júniusihoz képest. A nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 149 100 forint (január-júniusi átlagos középárfolyamon számítva 582 euró) volt, 9,6 százalékkal több az előző év azonos időszakinál. A munkajövedelem kereseten felüli része 2004. január–júniusban munkavállalónként átlagosan 4,8 százalék volt.