Valér
4 °C
8 °C

Stratégiát vált a Flextronics Zalaegerszegen

2005.10.07. 08:52
A mobiltelefon-gyártók távozását követően új, az eddigieknél munkaigényesebb termékek gyártásába kezd a Flextronics Magyarország Kft. Zalaegerszegen. Az új programot bérelt dolgozók nélkül, magyar beszállítók segítségével kívánják megvalósítani.

Egy átfogó termékszerkezet-váltási program részeként új, az eddigieknél élőmunka-igényesebb termékek gyártásába kezd a Flextronics Ltd. tulajdonában lévő Flextronics Magyarország Kft. Zalaegerszegen - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Lang János, a közelmúltban kinevezett gyárigazgató.

Lang elmondta, az új programról azt követően született döntés, hogy a termelés javát felvevő két nagy mobiltelefon-gyártó világcég felfüggesztette vásárlásait.

A stratégiaváltás lényege, hogy egy-két megrendelőtől függő, ciklikus tömegtermelést többféle kisebb szériában gyártott, az éves kapacitást folyamatosan, lehetőleg szezonális hatások nélkül lekötő, a korábbiaknál jóval nagyobb hozzáadott értékű termék előállítása váltsa fel. A gyárigazgató hozzátette, hogy a két korábbi megrendelő közül az egyiket továbbra is a Flextronics szolgálja ki.

Immár biztos, hogy a kieső kapacitások egy részének helyére műholdas helyzetmeghatározó eszközök, hajónavigációs berendezések és halradarok, földi digitális műsorszóró eszközök, valamint mérésekre alkalmas úgynevezett fitnesz-monitorok gyártása kerül. A felsorolt termékek próbagyártása már elkezdődött.

Lang a megrendelők kilétéről nem kívánt nyilatkozni, azt azonban hozzátette, hogy a saját piacukon meghatározó, jelentős befolyással bíró, az iparágban ismert világcégekről van szó. Ráadásul valamennyien új Flextronics-partnerek, nem a cégcsoporton belüli termékátcsoportosítás történik.

Az új stratégia részeként immár komplett, a korábbinál jóval nagyobb hozzáadott értékű termékek készülnek majd Zalaegerszegen, sőt az eddigieknél nagyobb mértékben kapcsolódnak be a termékfejlesztésbe is.

A gyárigazgató kzölte, arról is döntés született, hogy az új programot hazai beszállítók segítségével valósítják meg. Az elektronikai alkatrészek és részegységek döntő többsége - többek között e helyben rendelkezésre álló nyersanyag és az olcsóbb munkaerő miatt - továbbra is Távol-Keleten készül majd, ám a kábeleket, valamint kötőelemeket Magyarországon kívánják gyártani, ezért beszállítókat keresnek. Abban bíznak, hogy a mobiltelefon-gyártás miatt kiesett kapacitásokat egy éven belül teljes mértékben sikerül majd pótolni.

Lang kifejtette, hogy a megváltozott körülményekhez igazítják a létszámot is. A jelenleg több mint 4000 dolgozót foglalkoztató zalaegerszegi üzemben a mobiltelefon-gyártók távozását követően a létszámot mintegy 900 fővel csökkentették. A további létszámcsökkentés, illetve -növelés attól függ, hogy milyen ütemben sikerül a kieső megrendeléseket pótolni. Elsősorban a bérelt munkaerőtől váltak meg, s ma már kizárólag a Flextronics állományában lévő dolgozókat foglalkoztatnak. A korábbinál összetettebb és igényesebb termékek miatt a jövőben Zalaegerszegen előtérbe kerül a kvalifikáltabb munkaerő.