György
14 °C
24 °C

590 embert rúgnak ki a Flextronicstól

2006.11.17. 07:23
A jövő év elején közel hatszáz - zömében magasan képzett - dolgozójától válik meg Nyíregyházán a Flextronics Magyarország Kft. Az elbocsátást a szezonális hatásokon kívül a társaság egyik meghatározó vevőjének távozásával magyarázzák.

Nyíregyházi gyárának 590 saját állományú dolgozójától válik meg a jövő év elején a Flextronics Magyarország Kft. - erősítette meg a Napi Gazdaság információit Papp Péter, a társaság kelet-közép-európai személyzeti igazgatója. A kényszerű döntés hátterében a szezonális hatásokon kívül ezúttal a cég egyik nagy vevőjének távozása áll.

A nyíregyházi üzem olyan volumenű megrendeléstől esett el a közelmúltban, ami miatt kénytelen ekkora leépítést végrehajtani. Már biztos, hogy az elbocsátandó dolgozók között nemcsak betanított munkások, hanem magasan képzett mérnökök, technikusok és más szakemberek is lesznek. Papp üzleti szempontokra hivatkozva a megrendelőt és terméket nem kívánta megnevezni, ám azt elmondta, olyan gyártmányról van szó, amelyből általában karácsonykor fogy a legtöbb. Hozzátette: éppen a szezonális hatások miatt amúgy is csökkenteni kellett volna a létszámot, de most ennél súlyosabb a helyzet.

A csoportos létszámleépítést már bejelentették a területileg illetékes munkaügyi központnak, tájékoztatták a város vezetőit, és ezzel párhuzamosan tárgyalások kezdődtek a dolgozók képviselőivel, illetve az üzemi tanáccsal. Az egyeztetések során dől el, hogy kiktől és milyen feltételekkel válnak meg. Papp megjegyezte: az elbocsátott dolgozók a törvényben előírtnál nagyobb mértékű végkielégítésre számíthatnak, majd hozzátette: abban bíznak, hogy az elkövetkező hetekben sikerül olyan megoldásokat találni, amelyek révén a bejelentett 590-nél kevesebb dolgozót kell elküldeni.

Egyrészt tárgyalások kezdődtek a másik három hazai Flextronics-gyárral az esetleges termelésátcsoportosításról, másrészt az alkalmazottaknak ezekben az üzemekben kínálnak munkát. A leépítést követően a tavaly még mintegy 1500 dolgozóval működő nyíregyházi gyár várhatóan 400-500 fővel működik majd - közölte a személyzeti igazgató.