Gusztáv
-4 °C
1 °C

Nem szeretjük a nőket

2007.06.04. 08:02
Egyre több a nők között a munkanélküli, már 150 ezren vannak állás nélkül. A munkaadók nem kedvelik a nőket, az üres munkakörre jelentkezők közül inkább a férfiakat választják. Egy év alatt a férfiak foglalkoztatottsága 26 százalékkal nőtt, miközben a nőké 6 százalékkal csökkent.

Nem kedvelik a nőket a hazai munkaadók – ha egy üres munkakörre azonos kvalitású férfi és nő között kell választaniuk, az előbbi mellett voksolnak. Több mint hat százalékkal csökkent a hölgyek foglalkoztatottsága az első negyedévben az elmúlt év azonos időszakához képes, míg a férfiaké 26 százalékkal bővült.

A KSH adatai alapján a legmeglepőbb képet az építőipar mutatja, ahol egynegyedével többen dolgoztak az idén január–március között, mint 2006-ban, a nők létszáma azonban még itt is apadt egy százalékkal. Míg hat évvel ezelőtt alig 92 ezer elhelyezkedni képtelen nő volt, addig tavaly év végén már 152 ezren nem tudták eladni magukat az álláspiacon.

Nemcsak építőmérnöki, hanem általában a műszaki területek más szakértői posztjaira sem szívesen alkalmazzák a gyengébb nemet, sőt az értékesítési vezetők, a projektmenedzserek között is kevés a nő – mondta a Napi Gazdaságnak Joó Zsuzsa. A Karrieriskola Kft. ügyvezetője szerint ezért főként a családi kötelezettségek okolhatók: a munkaadók kevésbé tolerálják például a gyermek betegsége miatt otthon maradó anyákat. A nagy pszichés vagy fizikai megterheléssel járó posztokra sem vesznek fel szívesen nőt. Bár az állásinterjún tiltott a gyermekvállalás időpontjára vonatkozó kérdés, sok cég kizárja azokat a jelölteket, akik nem nyilatkoznak úgy, hogy legalább még 3-4 évig nem kívánnak teherbe esni.

A bérezés terén is van megkülönböztetés. Ezt bizonyítja a Fővárosi Bíróság idei döntése is, amely helybenhagyta az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) tavaly hozott határozatát, amelyben egymillió forintra bírságolt egy vállalkozást, amely egy női dolgozónak a neme miatt állapított meg alacsonyabb órabért. Gyulavári Tamás, az EBH tanácsadó testületének tagja szerint a nők átlagosan 20 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak, egyenlő értékű munkáért 15 százalékkal kapnak alacsonyabb bért.

Bár emelkedett a nők részvételi aránya a törvényhozás, a tisztviselői kar vagy a vállalatok vezető pozícióiban, a vezető állásoknak még mindig csak a 28,3 százalékát töltik be nők. Ugyanis sokszor a végzettségüknél alacsonyabb pozícióval is beérik; a családi feladatok mellett az anyagi jólét megteremtéséért is felelőssé váltak, így gyakran kényszerből állnak munkába – mondta Horváth Éva, a Jobserver Kft. ügyvezetője.