Konrád
8 °C
26 °C

Az üzletek kétharmadában szabálytalanul árulják a tejet

2004.04.29. 12:02
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség az üzletek 62 százalékában szabott ki büntetést a tej és tejtermékek szabálytalan tárolása, szállítása, vagy a fogyasztók megtévesztése miatt.
A tej és tejtermékek vizsgálata során 445 kereskedelmi egység ellenőrzését végezte el a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, és összesen 277-ben, az üzletek 62,2 százalékában kellett valamilyen szabálytalanság miatt intézkedni.

A megyei vizsgálatoknál a legtöbb kifogás Bács-Kiskun és Nógrád megyékben (100-100 százalék), valamint Baranya (95 százalék), Borsod-Abaúj-Zemplén (90 százalék) és Pest (90,5 százalék) megyékben volt. Somogy megyében a tej és tejtermékek körében a vizsgált üzletek egyikében sem találtak szabálytalanságot a felügyelők - tette közzé honlapján a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség.

Hűtés

A tejipari termékek nagy többsége hűtést igényel, ezért a minőség megtartásához elengedhetetlenül szükséges a hűtőlánc folyamatossága. Ennek része a megfelelő hűtőberendezéssel ellátott, ÁNTSZ engedéllyel rendelkező szállítóeszközökkel történő áruszállítás.

A vizsgálatból megállapítható, hogy a gyártóktól, illetve a forgalmazóktól, továbbá a nagykereskedelmi egységekből a tejtermékek kiszállítása általában megfelelő hűtéssel, ÁNTSZ engedéllyel rendelkező gépjárművekkel történik. Előfordult azonban, hogy a felügyelőknek ettől eltérő tapasztalatai voltak.

Egy egri székhelyű hús és tej nagykereskedés szállítóeszközében például nem volt hűtőberendezés, és a cég ÁNTSZ engedéllyel sem rendelkezett. A nagykereskedést a felügyelők fogyasztóvédelmi bírsággal sújtották.

A kisvállalkozók döntő többsége saját maga szerzi be az árut tejdiszkontokból, illetve nagykereskedelmi egységekből. A szállítás általában saját szállítóeszközzel, leggyakrabban személygépkocsival történik, amelyben a megfelelő hűtés nincs biztosítva.

Tárolás

A felügyelők a boltok 35 százalékában jeleztek valamilyen tárolási szabálytalanságot. Pécsett egy egyéni vállalkozó vegyesboltjában kikapcsolt hűtőszekrényben, 21 fokon tárolt sajtokat, túrót, tejfölt. A megfelelő árutárolás biztosítása főként a kisebb méretű, illetve "egyszemélyes" boltokban okozott problémát. A hiba oka minden esetben az volt, hogy a megbontott csomagolású tejtermékeket és a húskészítményeket egy légtérben, elválasztás nélkül tárolták.

Próbavásárlást a felügyelők összesen 357 üzletben végeztek, a vevők kárára a kereskedők 50 esetben (a vizsgált üzletek 14 százaléka) tévedtek. Az összes megkárosítás 1413 forint volt, egy vásárlóra 28 forint fogyasztói megkárosítás jutott. A leggyakoribb hiba az volt, hogy a kereskedők a kiszolgálásos értékesítésnél a csomagoló anyag tömegét belemérték a termék súlyába.

Tejimitátumok

A fogyasztói tájékoztatás kiemelt ellenőrzését azért tartották fontosnak, mert az utóbbi években az élelmiszer kereskedelemben megjelentek a "tejimitátumoknak" nevezett reggeli italok és annak ízesített változatai, továbbá a tejtermékeket helyettesítő egyéb készítmények is. A vásárlók nem minden esetben tudják ezeket megkülönböztetni a valódi tejtermékektől.

Általános tapasztalatként elmondható, hogy a termékek gyártói és az import termékek forgalmazói tisztában vannak a különböző előírásokkal, a termékeken a jelölés kevés kivétellel megfelelt a jogszabályoknak.

Korábban két gyártó esetében már indított eljárást a felügyelet a félrevezető csomagolás miatt. A fényképek alapján további hat tej és reggeli ital, valamint hat tejföl és frissföl esetében ítélték a termékek csomagolását a fogyasztók félrevezetésére alkalmasnak.