Judit
2 °C
7 °C

Hatékony fogyasztóvédelmet követelnek a civil szervezetek

2006.09.11. 08:02
Magasabb szintű, hatékonyabb, nagyobb biztonságot garantáló fogyasztóvédelmet remélnek a fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek.

Ma a kormányzat, illetve a fogyasztóvédelmi hatóság képviselőivel kerekasztal-beszélgetésen értékelik az elmúlt három év ezzel kapcsolatos politikáját. Úgy tűnik, a jobbítás szándéka és gyakorlata még nem teljesen fedi egymást. Az elmúlt esztendőkben nem kevés szó esett a megújuló fogyasztóvédelemről, a biztató programból azonban nem sok teljesült maradéktalanul.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségében úgy látják: nem volt szerencsés, az állami és a civil intézményrendszer működésében egyaránt zavarokat okozott, hogy az előző kormányzati ciklusban gazdát váltott a terület, és ezt a fogyasztók is megérezték. Bár évről évre nő a békéltetőtestületek jelentősége, változatlanul megoldatlan a finanszírozásuk, és - az ígéretek ellenére - máig is az ipari és kereskedelmi kamarák mellett tevékenykednek.

Még mindig gond a civilszervezetek támogatása. A működésükhöz szükséges pénzeket pályázatok útján nyerhetik el. Ám szinte "bevett gyakorlat", hogy a pályázatokat késedelmesen írja ki a mindenkori fogyasztóvédelemért felelős tárca. Az érdekeltek szerint a pályáztatási rendszer újragondolására is szükség van, mivel a jelenlegi szabályozás a fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek megosztásához vezethet. A fogyasztóvédelem társadalmasítását célzó törekvéseket támogatják ugyan, de megítélésük szerint ez csakis megfelelő anyagi forrásokkal lehetséges, és nem járhat együtt a már jelenleg is működő, meghatározó civilszervezetek gyengítésével.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?