Benedek
-5 °C
5 °C

Keresett a támogatott földhitel

2006.02.03. 08:03
Erős érdeklődést tapasztal a két érintett hazai hitelintézet az állami támogatás mellett igényelhető birtokfejlesztési kölcsön iránt: ennek megfelelően - a várakozások szerint - tavaszig lehet elég az a 18 milliárd forintos keret, amelyhez jár az állami támogatás. A kormány ugyanakkor nem zárkózik el a folytatástól.

Élénken érdeklődnek a mezőgazdasági termelők az állami támogatás mellett igényelhető birtokfejlesztési kölcsön árusításában érdekelt két hazai hitelintézetnél. Az OTP Banknál eddig több százan jelentkeztek, és hasonló nagyságrendről számolt be lapunknak az FHB Földhitel- és Jelzálogbank is. Az OTP-nél a befogadott hitelkérelmek száma meghaladja a hatvanat. Az FHB-től már száznál többen vittek el hitelkérelmi nyomtatványcsomagot. Az erős érdeklődés miatt - a Nemzeti Földalap más pályázatait is figyelembe véve - a várakozások szerint az első negyedév végéig lehet elég a konstrukció indításakor meghatározott 18 milliárdos keret - közölték lapunkkal az OTP Banknál. (A keret nem az állami kamattámogatásra, hanem a kihelyezett kölcsönök összegére vonatkozik.)

A kormány ugyanakkor nem zárkózik el a folytatástól. Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője lapunkkal közölte: ha továbbra is erős kereslet mutatkozik a konstrukció iránt, megvizsgálják annak lehetőségét, hogyan lehetne újabb forrásokat biztosítani a hitelek további folyósításához.

Az élénk érdeklődés persze nem jelent túl nagy meglepetést. A hitelintézetek évi nyolc százalék körüli kamattal árulják a birtokfejlesztési kölcsönt, ennek 50 százalékát az ügyfél az adóhatóságtól a futamidő első húsz évében visszaigényelheti. Ennek megfelelően az őt terhelő kamat négy százalék körül mozog, ez a piaci feltételű hitelekhez mérten igen kedvezőnek mondható.

Ráadásul a vonatkozó rendeletben előírták a folyósító bankoknak az alkalmazható járulékos tételek körét is, így a teljes hitelköltség szintén igen versenyképesnek mondható.

Magyarországon jelenleg egy hektár föld piaci értéke - elhelyezkedésétől és minőségétől függően - 300 ezer és 500 ezer forint között mozog. Felmérések szerint a nagyjából ötmillió hektárnyi termőföld hozzávetőlegesen egyötöde eladó.