Klaudia
-3 °C
3 °C

Stabilnak látják a forintot

2007.06.01. 13:26
A 245-255 forint közötti szélesebb sávot jelölték meg az Index által megkérdezett elemzők az forint-euró árfolyam következő hónapokban várható alakulására, de az valószínű, hogy a 250-es szint környéke lesz domináns, olcsó lesz a nyaralás.

Az euró bevezetése óta eltelt évek közül 2002-es volt a legjobb a nyaralóknak, a három nyári hónapban az árfolyam szinte végig 240-250 forint között volt, egyszer, két napra szaladt fel 252-ig. Nem lehetett okunk panaszra 2001-ben, 2004-ben és 2005-ben sem, a 2003-as év viszont kellemetlenül drága sokáig 260 feletti euróárat hozott. Persze hol volt ez a tavalyi nyárhoz, amikor is 280 forint fölötti összegek szerepeltek a valutaváltóknál.

Az idei év azonban megint nyugodtnak tűnik, az elmúlt napok forintgyengülése mindössze odavezetett, hogy az árfolyam a 245-246-os szint környékéről valamivel arrébb, 250 köré került. Ami Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője szerint még jó is, abban az értelemben, hogy nem kell az árfolyamsáv szélén spekuláns támadásoktól tartani. A szakértő, Trippon Mariannal, a CIB vezető elemőjével együtt úgy látja: a jelenlegi szinten stabilizálódhat a következő hónapokban a forint, az időszaki elmozdulások egy szélesebb sávja a 245-255 közötti tartomány lehet.

Itthon csak egy kérdés van

Egyetértenek a szakértők abban is: az árfolyammozgásokat alapvetően külső, nemzetközi tényezők alakíthatják a következő hónapokban. Az egyetlen, fontosabb hazai szempont a sáveltörlés kérdése. Ez az utóbbi napokban is megmutatkozott, amikor a piacon egy rendkívüli, végül az új országos rendőrfőkapitány bemutatását hozó miniszterelnöki sajtótájékoztató előtt elterjedt a hír, hogy Gyurcsány Ferenc a sáv eltörlését jelentheti be, a forint azonnal erősödött – emlékeztetett Török Zoltán. Ez egyben azt is mutatja, hogy a piacon nem zárják ki, hogy a lépésre még a nyáron sor kerül, a szakértő szerint is inkább csak az a kérdés, mikor, nem az, hogy lesz-e egyáltalán ilyen lépés. Ugyanakkor a döntés akár jövőre is elképzelhető, mondta, Trippon Mariann pedig kifejezetten úgy véli, 2008-ban búcsúzúnk a forint árfolyamsávjától.

A magyar gazdaság, a költségvetés iránti bizalom ma lényegesen magasabb, mint tavaly nyáron, büdzsé rendben van, az egyensúly javul. Ez azt is jelenti, hogy a forint lényegesen kevésbé érzékeny a külső hatásokra, mint 2006-ban, tehát attól nem kell tartani, hogy egy, a feltörekvő piacokat érintő negatív hullám nálunk nagyobbat csap – mondta Trippon Mariann. Úgy látja: bár vannak arra utaló jelek, hogy kedvezőtlenül változhat a nemzetközi befektetői hangulat, törékenyebbé vált a hangulat, alapvetően ma mégis optimista, magas kockázatvállalási kedv jellemző. A fejlett tőzsdék is csúcsokat döntenek, az úgynevezett carry trade (kamatkülönbségre játszó) ügyletek továbbra is virágoznak, a magyar kamat még mindig magas, azaz összességében minden kedvez a forintnak.