Angelika
-4 °C
3 °C

Újabb erőpróba előtt a forint

2003.06.13. 08:44
Pénteken több olyan információra figyelnek a devizakereskedők, amelyek a forint árfolyamára is hatással lehetnek: a májusi folyó fizetési mérleg reggeli közlését követően a lengyel kormánnyal szembeni bizalmi szavazás eredménye fordíthat a piaci hangulaton. Utóbbi elsősorban természetesen a zloty árfolyamát mozgathatja meg, ám a lengyel valuta izmosodása vagy karcsúsodása rendszerint a forintra is hat.
A fizetési mérleg kapcsán elég pesszimista a piaci várakozás, ezért Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír Rt. elemzője szerint egy rossz adat nem feltétlenül jelenik meg a forint árfolyamában, miután az már beépült a várakozásokba. Egy jó adat viszont erőt adhat a nemzeti fizetőeszköznek.

Bukhat a lengyel kormány

A lengyel kormány bukása viszont a napok óta szűk, 257-258-as sávban mozgó forintot magasabbra tolhatja. A 260-as szintet azonban még csupa kedvezőtlen információ mellett sem biztos, hogy átlépi a forint - véli Török. A piac továbbra sem a fundamentális gazdasági adatokra támaszkodva hozza döntéseit, a szerdai, kifejezetten jó inflációs adat is csekélyebb nyomot hagyott az árfolyamon a várhatónál - mondta lapunknak Barcza György, az ING Bank közgazdásza, aki szerint hasonló következhet be a fizetési mérleg kapcsán is.

Barcza inkább a lengyel hírektől várja az árfolyam elmozdulását. A szavazás kimenetele bizonytalan: ez tükröződik abban is, hogy a tegnap délutáni kereskedésben ismét megjelentek a zloty-eladók, ami a lengyel kormány esetleges távozását követően a valuta további értékvesztését vetíti előre. Nem kizárt az sem, hogy a piac mérsékelten reagálna a kormány bukására, ha esélyt lát arra, hogy az új kabinet többségi támogatást fog élvezni, s a bejelentettnél szigorúbb 2004-es költségvetési tervekkel rukkol elő - mondta az elemző.

Marad a sávban

Fontos adatok megjelenése hiányában egyik elemző sem számít arra, hogy a következő napokban volatilissá válik a forint árfolyama, a mostani szűk sávból leginkább a monetáris tanács két hét múlva esedékes ülésének döntései ránthatják ki a magyar devizát. Egyelőre nem látható tisztán, hogy az ilyentájt esedékes profitrepatriálások mekkora keresletet támasztanak az euró iránt: Török 400 millió euróra számít, ami nagyjából a korábbi évek átlagával egyezik meg.