Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Szabad a devizavásár

2001.06.06. 10:46
Eljött, ami a legendás Gorenje időszakban vágyálom volt csupán: ezentúl engedély nélkül nyithatunk külföldön bankszámlát, mindenki annyi valutát tart amennyi jólesik, és szintén bármennyi külföldi és magyar pénzt hozható be, illetve vihető ki az országból - s ez csak néhány a keddi kormányrendelet értelmében 70 év után teljesen megszűnő kötöttségekből. Annak sem lesz akadálya, hogy külföldi valutáért vásároljunk itthon.
A kormány a jegybank és a Pénzügyminisztérium közös javaslatára feloldott minden devizagazdálkodási kötöttséget és ezzel teljesen konvertibilissé tette a forintot - mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a keddi kormányülés után.

Házat dollárért, taxiszámlát zlotyért

Június 15-től tehát nincs akadálya annak, hogy bárki külföldön nyisson bankszámlát, házat vegyen, vagy tulajdonosa legyen külföldi cégeknek. A kormányrendelet arra is lehetőséget kínál, hogy külföldi valutával fizessünk például a taxisoknak vagy a sarki közértben, igaz, ők más országok pénzét nem kötelesek elfogadni. Bárhogyan is döntenek, a számlát forintban kell kiállítaniuk, a devizát pedig tetszőleges árfolyamon számíthatják be.

Bőröndnyi pénzzel Hegyeshalomnál

A kötött devizagazdálkodást 70 éve, a nagy világgazdasági válság idején vezették be Magyarországon, mely különböző formában a mai napig fennállt. Most azonban a forint és a gazdaság ereje, valamint a devizatartalékok szintje azt is lehetővé teszi, hogy az ország akár egy kisebb világválságot is sikeresen átvészeljen - indokolta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a devizakorlátozás feloldását.

A döntés kockázatait is elismerte az elnök, de nem tart attól, hogy a magyarok külföldön tömegesen nyitnának számlákat, és attól sem, hogy az adózás megkerülést segítené a korlátozások feloldása. A rendelettel a magyarok bármennyi készpénzt magukkal vihetnek külföldre, arra azonban érdemes figyelni, hogy a legtöbb fejlett országban a készpénz bevitelét valamilyen módon korlátozzák, illetve maximálják.

Jön a spekulatív tőke

A tőkepiacot érintő változások közül az a legfontosabb, hogy ezentúl a külföldi befektetők is vásárolhatnak diszkont-kincstárjegyeket és köthetnek ügyleteket a határidős forintpiacon. Külföldi elemzők szerint viszont épp ezek miatt számolni kell azzal is, hogy a korábbinál nagyobb mennyiségű rövid távú, spekulatív tőke "ingázik" majd ki-be a magyar tőkepiacon.