Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Erős a forint, de nem sokáig

2005.06.15. 14:32
Néhány héttel ezelőtt még teljes konszenzus volt az elemzők között azt illetően, hogy a forint 250-260 forint/eurós sávban marad a következő hónapokban. A magyar valuta mostani, 248 körüli szintje váratlan, további erősödésére nem is számítanak a piacon, az azonban kérdéses, hogy a jövő hétig, vagy kicsit tovább is tarthatja-e ezt a szintet.
Van, aki már a jövő héten újra 250 forint/euró feletti árfolyamot vár, és van aki szerint júliusig is kitarthat a forint mostani nem várt erősödése. Az Index által megkérdezett elemzők a mostani trendet azonban hasonlóan magyarázzák, egyebek között a kedvező inflációs mutatóval és az amerikai kötvények hozamszintjének gyengélkedésével.

Az infláció ugyan magasabb lett a vártnál, de a szezonális hatásokat számításon kívül hagyó, a hosszabb távú folyamatok jelzésére így jobban alkalmas és így az elemzőket is jobban foglalkoztató maginflációs mutató - 2,2 százalék - kiemelkedően jó.

Az erősödésben azonban alapvetően külföldi folyamatok játszanak szerepet. Egyrészt az amerikai kamatemeléssel kapcsolatos várakozások visszafogottabbá váltak - hangsúlyozta Nyeste Orsolya, az Erste elemzője. A piaci várakozások szerint ugyan a FED még emeli, de óvatosan a kamatot, így most, hogy már biztosra vehető, hogy az nem éri el a négy százalékot, hanem várhatóan 3-3,5 százalék között megáll, ismét vonzóbbá váltak a magasabb kamatot ígérő feltörekvő piacok, mint a magyar. Forintvásárlásra ösztönözhet az euró gyengélkedése is: Lányi Bence, a Raiffeisen elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a dollár-euró viszonylatban a héten megjelent, az amerikai valutára nézve elvileg kedvezőtlen makroadatok sem hatottak, vannak olyan - igaz szélsőségesnek tekintett - vélemények is, melyek szerint a két valuta értéke kiegyenlítődhet.

Nem tart sokáig

Az Magyar Nemzeti Bank hétfőn várhatóan tovább csökkenti a magyar kamatot, Nyeste Orsolya és Lányi Bence egyaránt arra számít, hogy a monetáris tanács negyed százalékkal viszi lejjebb a kamatot. Nyeste Orsolya szerint ezzel akár a jövő héten elülhet a váratlanul jött erősödési hullám, és a forint visszakerülhet a 250-255 közötti sávba. Lányi Bence szerint a kamatcsökkentésnek közvetlenül ilyen hatása nem lesz, ám néhány hét alatt, az amerikai kötvénypiacon beindult hozamszint emelkedéssel, illetve a magyar kamatvágást követő itthoni csökkenéssel a fogyatkozó különbség miatt már kevésbé lesz vonzó a forint, és a nyár közepére beállhat a 250-255 közötti szint.

Jelentősebb erősödésre illetve drasztikus gyengülésre egyik elemző sem számít.