Viola
-6 °C
-2 °C

Érdemes megvenni a nyári valutát

2008.04.30. 07:41
Hosszú hetekig tartó gyengélkedés után a múlt héten ismét erőre kapott a magyar fizetőeszköz, újra 250 forint körül lehetett vásárolni az eurót a piacokon. A forintleértékeléstől tartó befektetők azonnal spekulálni kezdtek, nem érheti-e meg a helyzetet kihasználva az eddig forintban tartott megtakarításokat euróbetétekre váltani. Biztos válasz nincs, a lapunk által megkérdezett elemzők véleménye is megoszlik a kérdésről.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője például úgy véli, a közeljövőben esik a magyar pénz kurzusa. "Romlani fog a nemzetközi hangulat, a következő hónapokban 260 forint fölé emelkedhet az euró ára" - mondja a szakember. A Raiffeisennél gyenge amerikai makrogazdasági adatokra és a kockázatosabb eszközök - így a forint - leértékelődésére számítanak a következő hónapokban, és az év végére is 260 forint körüli euróárfolyamot jósolnak, ezért Török szerint megéri most vásárolni belőle.

Más szakemberek azonban nem látják ennyire sötéten a magyar fizetőeszköz jövőjét, és óvatosságra intenek az euróbefektetésekkel kapcsolatban. "A 250-252 forint körüli euróárfolyam a következő néhány hétben még kitarthat" - mondja Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Azt ugyan ő sem valószínűsíti, hogy a forint a jelenlegi szintnél sokkal tovább erősödik, erre szerinte legföljebb akkor lehet számítani, ha az egész régió felértékelődik.

A szakember úgy gondolja, egy-egy piaci pánik ugyan átmenetileg ismét 260 forintig gyengítheti a forintot, ennek ellenére az euró kurzusa egész évben a "szokásos" 250-es szint körül marad, vagyis nem valószínű, hogy sokat nyernének a spekulánsok a devizanemváltáson.

Hasonlóan vélekedik Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője is, aki óva inti a kisbefektetőket attól, hogy meggondolatlan devizaspekulációkba fogjanak. "A forintbetétkamatok jóval magasabbak, mint az euróbetétek kamatai, sokat kellene gyengülnie a magyar pénznek ahhoz, hogy megérje a befektetéseket euróra váltani" - mondja. Az akciós forintbetét-kamatok a nagyobb hazai bankoknál 8-9 százalék körül tetőznek, eurót ennek a feléért, maximum 4-4,3 százalékos kamaton lehet fialtatni. A kamatkülönbözet mellett az át- és a visszaváltást terhelő konverziós költségek is csökkenthetik a befektetők nyereségét.

Készpénzben fölvenni az eurót különösen drága, a valutaeladási és -vételi árfolyamok között ugyanis akár 6 százalékos különbség is lehet a bankoknál, és ez még az esetleges árfolyamesésen elérhető összes hasznot is könnyedén elviheti, ezért mindenképpen devizaárfolyamon célszerű átváltani a pénzt. Ám ha sikerül is mindez, még akkor sem biztos a nyereség, hiszen legalább 5 százalékot, vagyis 12-13 forintot kellene gyengülnie a hazai fizetőeszköznek a közössel szemben, hogy a devizanemcsere nyereséget hozzon a konyhára.

Más a helyzet persze, ha olyan pénzről van szó, amelyet nem befektetésre, hanem fogyasztásra szánnak az ügyfelek. "Átmeneti forintgyengülések még jöhetnek, ezért a nyaralásra szánt eurót érdemes a mostani alacsony árfolyamon megvásárolni" - tanácsolja Trippon Mariann. A külföldi vakációra félretett pénznél ugyanis a konverzió költségét egyébként sem lehet megspórolni, viszont sok ezret bukhat a váltást halogató utazó, ha éppen a nyaralás előtti napokban értékelődik le a forint.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!