Sára, Márió
2 °C
6 °C

Egész Kelet-Európát beveszi a magyar Fornetti

2006.08.23. 09:06
A fagyasztott pékáruiról ismert - ebben a szegmensben Magyarországon becslések szerint 60-70 százalékos részesedésű - cég ugyanis kereskedelemfejlesztési stratégiája részeként várhatóan a jövő év elejétől speciális Fornetti pizzákat és szendvicseket is árul. A termékportfólió bővítését az indokolta, hogy a hazai bolthálózat a nagy lefedettség miatt már nem nagyon növelhető.

Az idén még mintegy félmilliárd forintot költ el tavaly indult, kétéves, összesen nettó kétmilliárdos bővítési projektje keretében a Fornetti Kft. - tudta meg a Világgazdaság Szabó Józseftől, a társaság ügyvezető igazgatójától. A 2006-os fejlesztések során a vállalat két fő gyártóbázisán, Kecskeméten és Kiskunfélegyházán a pizza- és a szendvicsgyártás fagyasztott alapanyagainak előkészítéséhez és feldolgozásához szükséges eszközöket helyeznek üzembe.

Pizza, szendvics

A fagyasztott pékáruiról ismert - ebben a szegmensben Magyarországon becslések szerint 60-70 százalékos részesedésű - cég ugyanis kereskedelemfejlesztési stratégiája részeként várhatóan a jövő év elejétől speciális Fornetti pizzákat és szendvicseket is árul. A termékportfólió bővítését az indokolta, hogy a hazai bolthálózat a nagy lefedettség miatt már nem nagyon növelhető, így a további fejlődés csak új termékek piacra dobásával valósítható meg - mondta el Szabó József.

A Fornetti a hazai piac mellett folyamatosan terjeszkedik külföldön is; a cégnek jelenleg Szlovákiában, Lengyelországban, Szerbiában, Ukrajnában és Romániában van termelői kapacitása, de tárgyalásokat folytatnak újabb üzem felépítéséről egy további szomszédos országban is. A vállalat tavaly építette fel - több mint félmilliárd forintos beruházással - ukrajnai üzemét, s jelenleg az értékesítési hálózat kialakítását, partnerek felkutatását végzik az országban. A társaság legnagyobb külföldi piaca Románia, ahol 2005-ben 3,5 millió euróból építettek új üzemet Temesváron. A Fornetti romániai érdekeltsége a múlt évben 17,3 millió eurós bevételt ért el, ez 47 százalékos növekedést jelent 2004-hez képest.

2000 üzletben

A társaság tavaly kezdődött fejlesztési projektje részeként főként a termeléshez kapcsolódó beruházásokat hajtottak végre. Új, speciálisan a cég számára készült berendezéseket vásároltak Olaszországból. A társaság fejlődése szükségessé tette egy átfogó vállalatirányítási rendszer bevezetését is; az 1,2 millió euró értékű projektet várhatóan 2007 elején zárják le. A napokban indult el a termelés a Fornetti 100 millió forintból létrehozott saját bútorgyárában, ahol az értékesítési pontoknak készítenek bútorokat. A visszajelzések szerint azonban kedvező áruk miatt olyan nagy igény mutatkozik az ott készülő termékek iránt, hogy a vállalatnál már a gyártókapacitás növelését fontolgatják - tette hozzá Szabó József.

A múlt év végén országszerte több mint 2300 üzletben árusították a Fornetti Kft. termékeit, ez a szám napjainkra 2500-ra nőtt. A társaságnál a tavalyi 5,5 milliárd forintos nettó árbevételhez képest 5-10 százalékos bővülést várnak az idén - közölte Szabó József.