Benedek
-4 °C
5 °C

Gyurcsány szövetségeseket gyűjt a forint gyengítéséhez

2004.12.10. 07:30
A kormányfő jól láthatóan átfogó támadást indított a forint jelenlegi árfolyama, és ezzel a monetáris politika ellen. A hét szinte minden napján megnyilatkozik ez ügyben, illetve szövetségeseket toboroz a reálszférában.
Két napja az AmCham, tegnap az MGYOSZ tagjai, illetve a nagy exportőrök előtt fejtette ki a kormányfő a forint árfolyamáról vallott nézeteit. Saját bevallása szerint is támogatókat keresett, mert "a jelenlegi forintárfolyam oktalan nyomást helyez a belső magyar piacra, amikor kedvezményezi az importőröket, nehéz helyzetbe hozza a magyar mezőgazdaságot, élelmiszeripart, könnyűipart".

Miniszter és gyárosok

A miniszterelnök értékelése szerint a forint jelenlegi árfolyama indokolatlan versenyelőnyt biztosít az importőröknek, a külföldi versenytársaknak, ugyanakkor indokolatlan versenyhátrányt okoz az exportpiacokon megjelenőknek, s rontja a jövedelmezőséget, illetve a fejlesztés lehetőségeit. A magyar gazdaságnak ez az árfolyam- és kamatpolitika nem barátja, hanem ellenfele - vélekedett Gyurcsány. Szerinte a versenyképesség kulcskérdése az árfolyam-politika, s folyamatos, lassú kamatcsökkentéssel a mostaninál gyengébb árfolyamot lehet elérni.

Hasonlóan nyilatkozott a gazdasági miniszter is, Kóka János szerint amennyiben nem sikerül a forintár kurzusát a reálgazdasági szempontok figyelembevételével másik pályára állítani, úgy vállalatok mehetnek tönkre és munkahelyek ezrei szűnhetnek meg. Az árfolyam-politika véleménye szerint nem függ össze a Monetáris Tanács létszámának kibővítésével, sokkal inkább gazdasági és monetáris politikai kérdés. Kóka úgy véli, hogy a jelenlegi árfolyam-politika nemhogy csökkentené, hanem "egyenesen növeli az inflációt".

A kormányfő és minisztere nyitott kapukat döngetett, az exportőrök ugyanis hasonló gondolatokat fogalmaztak meg. Bogsch Erik, a Richter Gedeon Rt. vezérigazgatója szerint is az ország versenyképessége a tét, s ha nem változik a jelenlegi árfolyam-politika, hosszú távon csak "lefelé mehet" a gazdaság. Hosszabb távon az is felvetődhet, hogy bizonyos termékek gyártását kihelyezik. Bojár Gábor, a Graphisoft elnöke szerint mind a monetáris, mind a költségvetési politikának az 1996-2000 közötti időszaknak megfelelő pályához kellene visszatérnie. Szerinte az árfolyam-politika kapcsán "tudatos rombolásról van szó".