József, Bánk
-7 °C
0 °C

Túl sok a pénz a Fotexben

2006.02.03. 11:04
A következő években 50 millió eurós (mintegy 12,5 milliárd forintos) befektetetést tervez ingatlan projektekbe a Fotex Vagyonkezelő - nyilatkozta Várszegi Gábor a Bloombergnek. A hír hallatán a Fotex-részvények csütörtökön történelmi rekordot jelentő szintre, 560 forintra drágultak. Az emelkedés - a BUX-index zuhanása ellenére - pénteken is tartott.
A Fotex a korábban csoporton belül használt, mintegy 800 ezer négyzeméternyi kiskereskedelmi üzletek 98 százalékára talált külső bérlőket - írja a portfolio.hu a Bloombergnek adott interjú kapcsán. A hasonlóan jó elhelyezkedésű üzletek bérleti díja mintegy 30 százalékkal emelkedett az előző három évben, részben hazánk uniós csatlakozása miatt. A Fotex hosszú távú bérlői között már olyan vállalatokat találhatunk, mint a Subway vagy a T-Mobile International.

Kereskedelem helyett ingatlanhasznosítás

"Felismertük, hogy az Uniós csatlakozással változtatnunk kell" - fogalmazott Várszegi. "Pontosan emiatt döntöttünk a nem megfelelő jövedelmezőséggel rendelkező kereskedelmi tevékenységek értékesítése mellett, miközben megőriztük az értékes ingatlanvagyont a vállalatcsoportban" - olvasható az interjú kivonatában. "A vállalatban jelenleg túlzottan sok a pénz" - fogalmazott sejtelmesen Várszegi.

A Fotex eredménye már 75 százalékban az ingatlanokból származik, ezek többségét a Fotex helyi önkormányzatoktól vásárolta, jóval piaci érték alatt - olvasható az interjúban. A gyártással, kereskedelemmel foglalkozó nagymúltú leányvállalatok közül a felsővezetés csupán az Ajka Kristállyal számol komolyan hosszú távon, amely számos luxusmárkával büszkélkedhet.

Rekordokat dönt

A Bloomberg csütörtökön jelentette meg a beszélgetés alapján írt cikket. A részvények aznap közel nyolc százalékkal erősödtek, és 560 forinton történelmi zárócsúcsot állítottak be. A Fotex-papírok erősödés pénteken is folytatódott: a kereskedés első két órájában - a BUX-index több mint százpontos zuhanásával szemben menetelve - 4,46 százalékkal 585 forintra drágultak a részvények.

Az intenzív emelkedés valószínűleg még nem ért véget. A portfolio.hu ugyanis péntek reggel közzétette, hogy a Concorde Értékpapír Zrt. Concorde Call jelentése szerint korrigált nettó eszközérték-alapon 1200 forintot ér a Fotex.

A szakértők szerint a kiskereskedelmi tevékenység leépítésének veszteségcsökkentő hatása elsősorban az operatív eredmény és a nettó profit szintjén jelentkezik kedvező hatással. Emellett mindinkább átláthatóvá válik a Fotex működése, és az átszervezések során előtérbe kerül a cég ingatlanvagyona is, amelynek értéke az elemzés szerint már most százmilliárd forint.