Ervin
14 °C
21 °C

Emelkedő törlesztőrészletek

2004.06.21. 08:13
Több tényező is kedvezőtlenül érinti a svájci frank alapú hitelt felvett ügyfeleket: a svájci jegybank kamatot emelt, és a forint pozíciója is romlik az ottani fizetőeszközzel szemben. A törlesztőrészletek emelkedése gondolkodóba ejtheti a leendő adósok egy részét, ám rövid távon nem várható, hogy a devizahitelek sokat veszítsenek népszerűségükből.
Az elmúlt időszakban érezhetően megnövekedett a deviza alapú hitelek, azokon belül is a svájci frank alapúak népszerűsége, ezért a hazai pénzügyi szolgáltatók ügyfeleinek igen nagy részét érinti kellemetlenül a múlt heti, a svájci jegybank által végrehajtott alapkamat-emelés és a svájci frank erősödése a forinttal szemben. A kedvezőtlen devizapiaci fejleményekből következő, néhány százalékpontos törlesztőrészlet-növekedések a lakossági piacon is érzékeltetik hatásukat: a gépjárműhitelek túlnyomó részét, illetve a lakás célú kölcsönök egyre nagyobb hányadát is svájci frank alapon veszik fel az ügyfelek.

Csökkenhet a népszerűség

A lapunknak nyilatkozó banki szakemberek szerint a törlesztőrészletek emelkedése némileg csökkenti a deviza alapú hiteltermékek vonzerejét a forint alapúakkal szemben, ám a piac gyors átrendeződésére ekkora elmozdulás láttán egyelőre nem kell számítani: annál is inkább igaz ez, mert a devizában eladósodott ügyfelek mára többé-kevésbé hozzászoktak a törlesztőrészletek kisebb-nagyobb kilengéseihez. A lakáshiteleknél - teszik hozzá - a forint alapú, támogatott kölcsönöknek akkor növekedhet meg igazán a vonzereje, ha a forintkamatok is érezhetően mérséklődnek majd, ám ennek üteme még meglehetősen bizonytalan.

Tanulandó kockázat

A svájci frank mostani erősödése ugyanakkor rávilágít arra - vélik a szakértők -, hogy a hoszszú távon devizában eladósodó ügyfeleknek milyen lehetőségekkel kell számolniuk: ezért a leendő adósoknak csak úgy éri meg felvenni e hiteleket, ha ezt kockázatviselő képességük lehetővé teszi, tehát jövedelmük "elbírja" a törlesztőrészlet esetleges drasztikusabb növekedését is.