A külföldi befektetők csak a MIÉP-től féltek

2002.04.15. 11:26
Nem igazolódtak azok az elemzői várakozások, amelyek a forint gyengülését valószínűsítették a választások előtti időszakra. Sőt, a magyar fizetőeszköz március közepe óta erősödik. Szakértők szerint az árfolyam-erősödést az okozza, hogy a külföldi befektetők nem látnak jelentős különbséget a Fidesz és az MSZP gazdaságpolitikája között, és a felértékelődési várakozások még mindig nagyon erősek.
Az előzetes várakozásokkal ellentétben nem gyengült a forint az utóbbi hetekben, sőt a magyar fizetőeszköz már jóval a parlamenti választások első fordulója előtt erősödni kezdett a bankközi devizapiacon.

Az euró árfolyama március elején 246 forinton körül járt, míg múlt pénteken már csak kevesebb mint 242 forintot kellett adni az európai fizetőeszközért.

A MIÉP volt az egyetlen valódi veszélyforrás

A Napi Gazdaságnak nyilatkozó szakértők szerint a forint erősödése mögött a külföldiek töretlen bizalma áll. Az árfolyamot nagymértékben alakító külföldi befektetők egyelőre nem látnak jelentős különbséget a Fidesz és az MSZP gazdaságpolitikai elképzelései között, de ez feltehetően idővel változni fog - nyilatkozott a lapnak Nagy Márton, az ING Vagyonkezelő elemzője.

Az elemző szerint a jelenlegi kormánypártok győzelme esetén tovább erősödne a forint, egy szocialista diadal azonban az árfolyam gyengülésével járna. A forint töretlen erősödése feltehetően összefüggésben van azzal is, hogy a külföldiek szemében az egyetlen valódi veszélyforrásként értékelt MIÉP nem érte el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos eredményt.

Az ING elemzője úgy véli, hogy korábban a kötvénypiacra áramló tőke hajtotta fel a forint árfolyamát, az MSZP győzelmi esélyeinek növekedése után a részvénypiaci optimizmus táplálja a forinterősödést.

Csend a második forduló előtt

A külföldi befektetők bíznak a magyar gazdaságban, a termelékenység növekedésére, a dezinfláció folytatódására számítanak, ami erősebb forintot feltételez - nyilatkozta a Napinak Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő közgazdásza, aki szerint az utóbbi hetekben sem lankadt a tőkebeáramlás.

A szakértő szerint kicsi az esélye annak, hogy a választások második fordulója előtt jelentősen módosulna az euró/forint árfolyam.  • Hírek
  • Hírek