Emma
9 °C
26 °C

Féléves csúcson a forint

2006.11.01. 14:17
A magyar munkaszüneti nap mellett külföldön van (bár kis forgalmú) kereskedés a forinttal. Ebben a pénzünk a 260 körüli indulás után 259-ig, közel hat hónapja nem látott szintre erősödött az euróval szemben. Októberben hatalmas mennyiségű forintot vásároltak a külföldiek, az árfolyam-adatokból úgy tűnik, ez folytatódott az elmúlt napokban is.

Összességében mintegy 650 milliárd forintot kitevő nettó magyar eszközvásárlást hajtottak végre a külföldiek októberben. Az a hatalmas értékű vásárlás áll a forint október közepi, nem várt mértékű és sebességű erősödése mögött - derül ki a Magyar Nemzeti Bank kedden megjelent adataiból. A magyar deviza árfolyama a múlt heti gyengélkedés után kedden ismét erősödni kezdett, napközben kis időre az euró ára már 260 forintnál is kevesebb volt.

Kedden azonban csupán átmenetileg tudott a 260-as kulcsfontosságú szint alá kerülni az árfolyam. A forint erősödése szerdán viszont újrakezdődött, annak ellenére, hogy hazánkban az ünnepnap miatt szünetet tart a devizapiac. Külföldön, ha kis mértékben is, de folytatódott az erősödés. A forint/euró árfolyama a 259,28-as szintig csökkent, innen kissé visszagyengül a magyar deviza, amely fél négykor 259,52 forint/eurón állt.

A növekvő érdeklődés hátterében az áll, hogy a korábban komoly aggodalmakat támasztó költségvetési politikáról egyre bíztatóbb hírek érkeznek. Kedden terjesztette be a kormány a Parlamentnek a 2007-es költségvetés tervezetét, mely összhangban áll a konvergenciaprogram hiánypályájával.

A 6,8 százalékos GDP-arányos deficitcél jelentős - összesen 221 milliárd forintos, a GDP mintegy 0,9 százalékát kitevő - tartalékkal készült. Ettől eltekintve is azonban elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy pl. az ÁFA-bevételek alultervezettek, azaz reális esély van 2007-ben arra, hogy a tényleges deficitszám hosszú évek után lefelé tér el a kormány eredeti céljától.

Amint két befektetési banki úti beszámolóban (Morgan Stanley, JP Morgan) is kiemelték a szakértők: a költségvetési politikával kapcsolatos rövid távú (2007-re vonatkozó) optimizmus mellett a közép távú kilátások egyelőre inkább aggodalomra adnak okot. A hiány további jelentős lefaragását elősegítő reformok megvalósíthatósága ugyanis egyelőre nem látható jól.

A Portfolio.hu elemzői szerint úgy tűnik, hogy a befektetői bizalom a magyar piac iránt egyre intenzívebb. Azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a befektetők figyelme elterelődött a továbbra is küszöbön álló Moody's leminősítéséről. Felhívják azonban a figyelmet arra is, hogy az optimizmus az állampapírok másodpiacán a hozamokban nem tükröződik egyértelműen: az utóbbi két hétben inkább csak kis mértékben csökkentek a referenciahozamok.