Árpád
-2 °C
3 °C

Forintgyengülés és kamatemelés jöhet

2005.08.30. 08:27
Könnyen lehet forintgyengülés, esetleg kamatemelési hullám a következménye a jelenleg tapasztalható devizahitelezési láznak Magyarországon. A devizahitelezés generálta tőkebeáramlás esetleges kiesésével ugyanis - és ennek van realitása - megismétlődhet a kamatkülönbözet hajtotta devizaspekulációk szokásos története, és egy hirtelen árfolyamzuhanásban már a külföldi befektetők is kivárnak majd a forint vásárlásával.
Az eladói oldalt erősítették a külföldi befektetők az állampapírpiacon április és június között, az első negyedév százmilliárdos nagyságrendű bevásárlása után. A forint változatlan árfolyamszintje azonban arra enged következtetni, hogy a tőkebeáramlás nem lassult jelentősen. A statisztikák szerint ebben jelentős szerepe van a lakossági devizahitel-felvételnek, amely a kamatcsökkentések ellenére gyorsult az elmúlt egy évben. A lakosság havonta 250-260 millió euró öszszegben vesz fel devizahitelt. Ez pedig a bankok közvetítésével évi 3 milliárd euró összegű tőkebeáramlásnak felel meg.

Jön a tőke

Összehasonlításképpen: tavaly Magyarországra érkezett ekkora összegű működő tőke, a folyó fizetési mérleg hiánya, azaz az ország devizaszükséglete pedig 6,5-7 milliárd euró között mozog. A lakossági devizaeladósodás felgyorsulása ráadásul a forint kamatszintsüllyedése és az általános hitelfelvételi kedv csillapodása ellenére következett be. Azért tudott a devizahitel-felvétel gyorsulni, mert az új hitelekből csaknem kizárólagos részesedést vívtak ki a deviza alapú termékek a lakosság körében.

A helyzet azonban több szempontból is kockázatosnak nevezhető. Ezt követően pedig visszaeshet az így generált tőkebeáramlás is, ez kipukkaszthatja a mostani devizahitel-buborékot. A jelenlegi helyzet legfontosabb veszélye, hogy a forint árfolyama pont a lakossági devizahitel-felvétel miatt stabil és erős, a lakosság pedig az árfolyam rövid távú stabilitását hosszú távra kivetítve bátorodott fel. A téma jelentőségét mutatja, hogy piaci értesülések szerint az Európai Központi Banknak is a lakossági devizahitelezés jelentette kockázat volt a legfontosabb aggodalma az európai árfolyam-mechanizmushoz (ERM II) való gyors csatlakozásunkat illetően.

Veszélyes forintgyengülés

A devizahitelezés generálta tőkebeáramlás kiesésével ugyanis fennáll a veszélye, hogy a forint meggyengül, piaci elemzői szemszögből a kérdés inkább az, hogy ez mikor következhet be. Jelenleg ugyanis töretlen a népszerűsége a devizahiteleknek, az év végi fogyasztási hajrá pedig akár egy újabb lendületet is adhat a piacnak, de ezt követően már visszaeshet a népszerűsége. S ekkor megismétlődhet a kamatkülönbözet hajtotta devizaspekulációk szokásos története, a sokáig, például 2005-ben várt, de be nem következett árfolyamgyengülést az idei év végén vagy jövő év elején felváltja az árfolyam-stabilitási várakozás, amelyet az ezúttal már váratlan árfolyamzuhanás rombol szét.

Elméletileg elképzelhető, hogy a forint csak minimális gyengüléssel ugorja át a tőkebeáramlás szerkezeti változásának akadályát, amennyiben például a devizahitel-piac telítődése "bevárja" a választásokon győztes új kormányt, amely a gyors és határozott egyensúlyteremtés céljával újból a hazai állampapírpiacra csábítja a külföldi befektetőket. A most ingyenebédnek tűnő devizahitelek kockázatát azonban könynyen lehet, hogy jövőre megérzik az adósok, hiszen melyik külföldi befektető sietne a forintvásárlással 250, 255 vagy akár 260-as árfolyamon, amikor hátradőlve kivárhatja, hogy számára kedvezőbb, magasabb árfolyamot kapjon eurójáért? Elemzői szemmel már érik az újabb választási kamatemelési forgatókönyv, csak azt nem tudni, 4,5, 5, esetleg 6 százalékról indul be majd a korrekció.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?