Auguszta
-4 °C
2 °C

Elképesztően erős a forint

2006.10.19. 16:36
Kapcsolódó cikkek (1)
Opciós ügyletek állnak a forinterősödés mögött, a gazdasági helyzet nem indokolja a több hónapos rekorderősséget. Az euró ára 262,50-nél jár.

Az elemző széttárja a kezét, és nem érti - mondta az Indexnek Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. Hangsúlyozta: a forint mai, jelentős erősödése technikai okokkal, opciós ügyletekkel, és nem makrogazdasági okokkal magyarázható.

Az euró ára csütörtök délután 263 forint alá süllyedt, három óra után, majd öt óra előtt 262,50 körül születtek üzletkötések. Az euró szerdán még a 266 forint fölötti sávban volt a nap nagyobb részében, csak estére tért vissza 265,90-re.

A politikai bizonytalanság miatti gyengülés már korábban kiárazódott, és nem volt ilyen mértékű - hangsúlyozta Török Zoltán, hozzátéve, hogy ebből a szempontból a közeli október 23. kapcsán még inkább a gyengülés lehetne megmagyarázható.

Gazdasági okokat csak erőltetetten lehetne keresni: a költségvetésről eddig elhangzott nyilatkozatok, illetve a nyugdíj- és egészségügyi reformról kiderült részletek erősítik a bizalmat, a pozitív várakozást, hogy lényegesen csökken a költségvetési hiány, tény, hogy konszenzus van a tekintetben, hogy a jegybank folytatja a kamatemelést, de mindez együttesen sem indokolja, hogy a forint/euró kurzus több mint tíz forinttal jobb legyen, mint egy hónappal ezelőtt.

Nagy angol bankok játszanak a forinttal - mondják Török Zoltán szerint a kereskedők is. Úgy tűnik, opciós ügyletek lejárta miatt erősödik a magyar pénz: az angol bankházak egymással kötött üzleteikben próbálják most éppen erősíteni a forintot.

A szakértő hangsúlyozta: voltaképpen mindig is arról volt szó, hogy a forint nem egy gazdasági fundamentumok szerinti, hanem piaci kompromisszumok által kialakított kváziegyensúlyi állapotra áll be, amit egyrészt megszoknak a laikusok, másrészt alkalmazkodnak hozzá a piacok is a további ügyletekben.

Ilyen volt mostanáig az utóbbi hónapokban a 270-280 közötti árfolyamsáv - az opciós ügyletek is ehhez kötödtek javarészt. Most úgy tűnik, áttevődhet a kereskedés a 260-270 közötti sávba, bár Török Zoltán hangsúlyozta: éppen azért, mert alapvetően ismeretlen tartalmú tranzakciók, és nem gazdasági folyamatok mozgatják az árfolyamot, lehetetlen akár rövid távra is jósolni.