Géza
-12 °C
-4 °C

Nem bővül a fürdőruhapiac

2004.06.15. 08:22
Idén valószínűleg nem nő a több mint kétmilliárd forint értékű fürdőruha- és úszódresszpiac volumene. A "bikinivonalon" továbbra is a Felina és a Triumph vezet, míg a "sportos" úszókból és dresszekből az Arena és a Speedo fogy a legjobban.
Idén valószínűleg nem nő a több mint kétmilliárd forint értékű fürdőruha- és úszódresszpiac volumene. A "bikinivonalon" továbbra is a Felina és a Triumph vezet, míg a "sportos" úszókból és dresszekből az Arena és a Speedo fogy a legjobban. A jelenlegihez képest már nem bővül jelentősen a magyarországi fürdőruha- és úszódresszpiac, az előző évek növekedési üteme lelassult, az idén enyhe, legfeljebb 10 százalékos értéknövekedést várnak - vélik a NAPI Gazdaság által megkérdezett gyártó cégek.

Nem bővítenek

A készítők száma sem változik; egyesek abbahagyják tevékenységüket, mások elkezdik, de jelentős bővülés jelenleg nem reális - mondta lapunknak Kalmár László, a Felina Hungaria Kft. értékesítési vezetője. A piac telítődött, így jelenleg csak a cégek által birtokolt részesedés változhat - véli Cravero Zoltán, az Arena Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója. A márkás fürdőruhákból továbbra is a Felina és a Triumph adja el a legtöbbet; a fehérneműgyártók egyre szélesebb választékukkal egyre nagyobb részesedést szereznek a piacon.

Olasz alapanyagok

Az elsősorban úszódresszeket gyártók közül - a piacon egyaránt mintegy 30 százalékos részesedéssel bíró - Arena és Speedo értékesíti a legtöbbet. A piac értéke egyes becslések szerint jóval meghaladja a kétmilliárd forintot. A kisebb magyar márkákat általában jó minőségű olasz alapanyagból készítik szakképzett varrónők - mondta lapunknak Jankovits Márta, a Speedo-termékeket értékesítő A&A Kereskedelmi Rt. márkaigazgatója. (Az Arena fürdőruhák alapanyagának döntő többsége is Itáliából származik.) Egyéb, alacsony árkategóriájú, hipermarketekben forgalmazot és elsősorban Kínából származó áruk gyenge minőségük miatt nem jelentenek konkurenciát a nevesebb cégeknek.

Alkalmi darabok

A fürdőruhák értékesítése szezonális, a női úszódresszek és férfi úszók eladása egész évben folyamatos. Az Arena termékek közül a férfi egyszínű és hagyományos mintás úszók a legkeresettebbek, ezekből a cég az idén 45 fajtát forgalmaz - tette hozzá Cravero. (Az Arena összesen több mint 150-féle dresszt és úszót készít.) A "sportos" vonal másik éllovasa, a Speedo 300 női és lányka, és 180 férfi és fiú modellt gyárt. A márka idei slágere a bodyshell-anyagból készült bikinikollekció, amely fehér színű, de még vizesen sem látszik át, ráadásul visszaveri a káros UV-sugarakat - mondta Jankovits Márta.

A Speedo a közelgő nyári olimpiára vadonatúj versenyúszót is kifejlesztett, a súrlódási ellenállást minimálisra csökkentő FSII-t. A fehérneműgyártó Felina Magyarországon hét éve gyárt nővásárlóinak fürdőruhákat is. Az idén 140 modell szerepel a kollekcióban, ezekhez hosszú nadrágokat is kínálunk, valamint nagy sikernek örvend a dekoratív bőrdíszítés is egyes darabokon - tette hozzá Kalmár.