Árpád
-2 °C
3 °C

Tovább romlik a fuvarozók helyzete

2006.07.04. 08:03
A magyar fuvarozók szeretnék, ha a kormány kezdeményezné az EU-nál a jogosultságukat a csökkentette jövedéki adóra. Ezt eddig három uniós ország tette meg. A szállítmányozók szerint ezt különösen indokolná, hogy az adóemelések sok új tehernövekedést jelentenek a cégeiknek.

A kormány soron kívül kezdeményezze az Európai Uniónál jogosultságukat a csökkentett jövedéki adó alkalmazására, ahogyan azt már tették Franciaországban, Belgiumban és Olaszországban – olvasható a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete – NiT Hungary és a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (Fuvosz) Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz írt levelében.

A két szervezet által képviselt tagság – összesen mintegy 8000 vállalkozás – nevében nyomatékosan kérik azt is, hogy a kormány soron kívül terjesszen a törvényhozás elé a szakma közel 23 ezer kis- és közepes vállalkozását sújtó lánc- és körbetartozást hatékonyan megoldó eljárást. Ennek modellértékű alapja lehet például a francia kereskedelmi törvénykönyv ebben az évben kihirdetett cikkelye vagy az amerikai „kis ügyek bírósága”.

Kitérnek arra is, hogy az Új egyensúly 2006–2008 program további tehernövekedést vetít előre a fuvarozók számára (például a gépjárműadó és az átírási illeték változásai). Ez pedig újabb többletkiadást okoz azon vállalkozások számára, amelyek járműparkjukat alaptevékenységük munkaeszközeként használják.

Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára mindezt ellentétesnek tartja a tavalyi megállapodással. Példaként említette lapunknak a vagyonszerzési illetéket. Ezt eddig is furcsállták, hiszen a haszonjármű a szakma számára termelőeszköz. A teher mértékét a tervek szerint köbcentiméterenként három forinttal emelik. Csak ez a tétel egy nyerges vontató esetében akár 45 ezer forint többletet jelenthet. Előzetes számításaik mindent egybevéve – beleértve az üzemanyagár-növekedést is – együttesen 20-25 százalék díjemelkedést tennének indokolttá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?