Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Nincs egyezség a fuvarozókkal

2005.05.27. 07:56
A fuvarozó vállalkozók mintegy kétharmadát tömörítő Fuvosz és NIT-Hungary megvitatta a szaktárcának a fuvarozó vállalkozók versenyképessége növelésére vonatkozó javaslatait, és további egyeztető tárgyalásokat tart szükségesnek.
A szaktárca május 20-ára elkészült javaslatcsomagja - a közúti teherszállítást végző vállalkozók versenyhelyzetének javítására - kidolgozatlan, így teljes körű értékelésére nincs mód; az érdekképviseletek pontosítást és további egyeztető tárgyalást kezdeményeznek - áll a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (Fuvosz) és a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete (NIT-Hungary) tegnapi közös közleményében. A két érdekképviselet elsősorban azt nehezményezi, hogy a dokumentum egyáltalán nem foglalkozik a közúti személyszállító vállalkozásokkal.

A kormányzati javaslatok alapján az érdekképviseletek kezdeményezik, hogy a tehergépjárművek adóalapját a nyilvántartásban szereplő saját tömeg és ezt kiegészítve a terhelhetőség 20 százaléka képezze, az illetéket tekintve pedig e kategóriában a teljes mentességet tartják kívánatosnak. A hazai vállalkozók versenyképességének javítását a szigorúbb ellenőrzések segítenék, amelyek egyrészt kiszűrnék a feketevállalkozásokat, másrészt csökkentenék a külföldi fuvarozókkal szembeni hátrányukat. A jelenlegi jogszabályok ugyanis nem teszik lehetővé a nem megfelelő műszaki állapotú vagy engedéllyel nem rendelkező külföldi járművek visszatartását, ugyanakkor a hazai fuvarozókat gyakran napokig várakoztatják a külföldi hatóságok.

A kereskedelmi gázolajra kivetett - a szaktárca által javasolt - alacsonyabb mértékű adó bevezetése az EU-bizottsági eljárás miatt hosszadalmas és nehezen kivitelezhető lenne, ehelyett az a javaslat született, hogy a jövedéki adó visszatérítését minden vállalkozás számára biztosítsák, függetlenül a felhasznált mennyiségtől. Az autópályák mentén különböző jövedéki adóval történő üzemanyagtöltést a Fuvosz és a NIT-Hungary kivitelezhetetlennek tartja.