Valér
4 °C
8 °C

Már nem a garzon a legnépszerűbb

2005.10.24. 09:26
Ma Budapesten a lakásvásárlást tervezők többsége legalább másfél szobás otthont választana, amire 10-15 millió forintot szánna. A korábban főképp alacsony árszínvonaluk miatt keresett egyszobás garzonlakások népszerűsége a jelek szerint csökken: már csak a leendő vásárlók tizede tartaná ezt kielégítő megoldásnak, írja a Napi Gazdaság.
A Duna House ingatlanközvetítő hálózat felmérése szerint egyre kedveltebbek viszont a kedvező árú, másfél vagy egy plusz két fél szobával rendelkező otthonok. Az előbbiekről az érdeklődők 40, az utóbbiakról 25 százaléka nyilatkozott úgy, hogy legalább ennyi szobával rendelkező otthonba szeretne beköltözni. Várható tehát, hogy az első lakóik által "kinőtt", néhány évvel ezelőtt épült egyszobás garzonlakások immár használt lakásként a közeljövőben nagyobb számban eladósorba kerülnek, írja a gazdasági lap.

A felmérésben részt vevők közül majdnem kétszer annyian vásárolnának új építésű lakást, mint használtat. Ugyanakkor a megkérdezettek ötödének mindkét megoldás megfelelő lenne, ők inkább az árat és az ingatlan elhelyezkedését helyezik előtérbe. A Duna House tapasztalatai szerint a használt lakás vásárlása után az esetek többségében az új tulajdonos felújításba kezd: az eredeti vételár és a felújításra költött összeg a végén magasabb is lehet, mint ha egy vadonatúj lakásba költözött volna a vevő. Az új építésű lakást keresők közel kétharmada számára 15 millió forint a felső értékhatár.

Ez az összeg egybecseng a Fészekrakó program keretein belül felvehető összeg maximumával. A használt lakást keresők árkorlátai valamivel alacsonyabbak: a reménybeli vevők fele maximum 13 millió forintot költene használt lakás vásárlására. Az árpreferenciák a 20 millió forintos határnál egyenlítődnek ki, ennél több pénzért már csak a vevők körülbelül 15 százaléka vásárolna. Jelenleg a pesti oldalon a XIII. kerület számít a legnépszerűbbnek, a kutatás résztvevőinek harmada jelölte meg ezt a kerületet mint kívánt lakókörnyezetet. <>Itt 270-300 ezer forintos négyzetméterártól kezdve kaphatóak új lakások. A VIII. kerület iránt megélénkült a kereslet, a közeljövőben egy városrehabilitációs program keretében megújuló terület környékén jelenleg még igen kedvező áron - négyzetméterenként 240-270 ezer forintért - lehet új építésű lakást vásárolni. A budai oldalon a XI. kerület a legnépszerűbb, itt 290-330 ezer forintos négyzetméterártól kezdve vásárolható új építésű ingatlan.