Elemér
0 °C
10 °C

Gázárak: a társasház is kisfogyasztó

2003.05.13. 08:10
Nem járnak rosszul a társasházban élők az új gázár-emelési szabályozók miatt - ígérik a politikusok. Pedig akár a legnagyobb mértékű áremelési kategóriába is kerülhetnének, ha a közös kazán fogyasztását vennék alapul októberben, a tömbtarifás gázárszámítás bevezetésekor. A döntéshozók állítják: a társasházi lakásokat egyenként sorolják be az egyes fogyasztási kategóriába.
A lakossági fogyasztók számára a földgáz ára május 15-től, vagyis e hét csütörtökétől 12 százalékkal emelkedik. Az árakat október elsejétől, amikor az egységes lakossági árat a fogyasztástól függő, úgynevezett tömbtarifa felváltja újra korrigálják. Mivel még nem készültek el a tömbtarifás gázárszámítás részleteiről szóló végrehajtási rendeletek, a törvény alapján az is elképzelhető lenne, hogy a több, esetenként több tucatnyi lakásból álló, közös, nagy teljesítményű kazánnal fűtő társasházak a legnagyobb fogyasztású, így legnagyobb emelés által érintett tömbbe essenek.

A végrehajtási rendeletek hatálybalépéséig valóban sok a nyitott kérdés a gázárszabályozás körül, de az MSZP törekedni fog rá, hogy a lakossági árak emelkedése ne hozza különösen hátrányos helyzetbe a fogyasztók jelentős részét - mondta a Napi Gazdaságnak Podolák György, az Országgyűlés gazdasági bizottságának tagja. Így az október elseje előtt megszülető rendeletek előreláthatólag külön szabályozzák: az említett társasházak lakásait egyenként, a legalacsonyabb, 1500 köbmétert meg nem haladó éves fogyasztású háztartásokkal együtt sorolják be. Esetükben a májusi 12 százalékos emelést októberben 6 százalékra mérséklik - tette hozzá a képviselő.

A majdani tömbtarifás rendszer szerinti első kategóriába, az évi 1500 köbméternyi gáznál kevesebbet elhasználó fogyasztók közé a magyar háztartások több mint fele, 53 százaléka tartozik. Az Index számításai szerint ebbe a csoportba tartozik majd a fővárosi lakások túlnyomóm többsége, valamint vidéken a kisebb, jellemzően vegyes fűtésű családi házak és a társaházi otthonok. A második tömbbe az 1500 és 3000 köbméter közötti éves fogyasztást teljesítők tartoznak majd, várhatóan a nagyobb, csak gázfűtésű családi házak kerülnek ebbe a körbe. Egy 150 négyzetméteres családi ház éves becsült gáfogyasztása (annak műszaki állapotától és korától függően) 1700-1900 köbméter. A 12 százalékos májusi emelést az ő esetükben négy százalékkal csökkentik, így októbertől a mai áraknál nyolc százalékkal fizetnek majd többet. Azok a fogyasztók, akik évente 3000 köbméternél több gázt használnak el, októbertől is a 12 százalékkal megemelt gázárat fizetik.