Valér
2 °C
8 °C

Kiújulhat a gázárháború

2003.08.18. 08:59
A Mol kezdeményezni fogja, hogy a kormány vizsgálja felül a földgáz árát. Az olajtársaságot ugyanis váratlanul érte a gazdasági miniszter rendelete, mely a gázemlés kompenzációjának mértékét határozza meg. Emiatt az üzletág vesztesége a duplájára, mintegy 30-40 milliárd forintra nő.
Újabb 16-18 milliárd forint veszteséget okoz az idén a Molnak a pénteken megjelent bányajáradékot szabályozó rendelet, ezért rendkívüli ár-felülvizsgálati eljárást kezdeményeznek - jelentette be a társaság rendkívüli közleményében. Úgy tűnik, még nincs vége a Mol gázüzletág-mizériájának.

Mosonyi György vezérigazgató ugyan éppen a csütörtöki gyorsjelentés kapcsán fejezte ki reményét, hogy az idén utoljára kell a jól teljesítő olajüzlet mellett növekvő gázárveszteségekről beszámolnia, alig egy nappal később már rendkívüli közleményt kellett kiadni az olajtársaságnak az újabb váratlan események miatt. Hernádi Zsolt a vállalat elnök-vezérigazgatója az év hátralevő részére várható gázüzletági veszteséget 15-20 milliárd forintra becsülte, ez azonban, úgy tűnik, megduplázódik.

Váratlan miniszteri rendelet

Pénteken ugyanis megjelent az a gazdasági miniszteri rendelet, amely már számszerűen is meghatározza az október 1-től esedékes lakossági gázárkompenzáció - ami miatt a kisfogyasztók a május 15-i tizenkét százalékos gázáremelés helyett csak hat százalékkal emelt áron kapják a gázt - alapját képező befizetést a Mol számára. Ez pedig a várthoz képest 16-18 milliárd forinttal megemeli a gázkereskedelmen az idei évre várható veszteséget a cégnél.

Az olajtársaságot magát is meglehetősen váratlanul érte a közlönyben megjelent rendelet tartalma. A Napi Gazdaságnak Ferencz I. Szabolcs kommunikációs igazgató elmondta, a többlet-bányajáradékból származó eredménycsökkenés mértéke jelentősen meghaladja korábbi becslésüket. A Mol veszteségeinek csökkentése érdekében kénytelen kezdeményezni a földgáz nagykereskedelmi árának rendkívüli felülvizsgálatát.

Hidegzuhany a Mol-részvényeseknek

A váratlan bejelentés hallatán egyetlen egy dolog vigasztalhatja az újabb hidegzuhanyt kapott Mol-részvényeseket. Úgy tűnik, a kormány és az olajtársaság között kiújulni látszó gázárháború rémképe csak az idén fenyegeti a Mol menedzsmentje által sokat emlegetett részvényesi értéket. A rendeletből ugyanis egyértelmű - és ezt az olajvállalat közleménye is tartalmazza -, hogy a vártnál magasabb elvonás csak az idei évre vonatkozik. A következő évekre ebben a rendeletben a korábban is várt befizetéseket határozták meg.

A mostani rendelet mindazonáltal sokat árthat a Mol privatizációjára készülő kormány - amely eddig a cég problémái iránt a korábbinál sokkal megértőbbnek mutatkozott - iránti részvényesi bizalomnak. Az árfolyamot az elmúlt időszakban ugyanis egyértelműen nem a társaság eredményei tartották az 5500 forintos szint felett, hanem a beharangozott rendeletek. Ezeknek kellene (kellett volna?) rendbe tenni a gázárszabályozást és nyereségessé tenni a gázkereskedelmet.

Ráadásul a legfontosabb rendeletet - ami egyértelműen kimondja, hogy 2004. január 1-től milyen áron adhat el Magyarországon gázt a Mol - még nem tették közzé. Így a részvényeseknek megint nem maradt más, csak a hit, hogy a mostani újabb veszteséget hozó rendelet ellenére a következő már egy hosszú távon kiszámítható nyereséggel gazdálkodó gázüzletággal ajándékozza meg őket.