Eleonóra
-1 °C
2 °C

Liberalizált a gázpiac

2003.10.30. 11:20
A Mol Rt. bejelentette, hogy a gazdasági tárca vezetője kiadta a földgázrendeletet, amely több mint 1,3 milliárd dollárra értékeli a gázüzletágat. A Mol-papírok árfolyama megugrott.
A Mol Rt. bejelentette, hogy az új gáztörvényhez kapcsolódóan a gazdasági és közlekedési miniszter rendeleteket adott ki, amelyek meghatározzák a közüzemi (szabályozott) földgázár megállapításának pontos szabályait, valamint a földgázszállítás és a közüzemi tárolás hatósági tarifáit. A legutolsó utáni pillanatban megjelent rendeletcsomag megfelel az előzetes várakozásoknak.

Kiléphetnek

A társaság közleménye szerint a rendeletek lehetővé teszik, hogy a feljogosított fogyasztók szabadpiaci áron és feltételek mellett vásárolhassanak földgázt, amennyiben úgy döntenek, hogy kilépnek a közüzemi ellátási rendszerből. (Feljogosított fogyasztónak minősülnek 2004. január 1-jétől a piac több mint 40 százalékát képviselő 500 m3/h feletti fogyasztók, míg 2004. július 1-jétől minden nem lakossági fogyasztó.) A tarifarendelet szerint a szállítási és tárolási tarifák biztosítani fogják e tevékenységek 2004-től történő kiegyensúlyozott és jövedelmező működését, amely az ellátásbiztonság fontos garanciája.

1,3 milliárd dollár

A tarifák meghatározásának alapjául szolgáló eszközérték a Mol számításai szerint a szállítási tevékenységre 177 milliárd forint, míg a tárolási tevékenységre 110 milliárd forint. Ezzel a rendelet több, mint 1,3 milliárd dollárra értékeli a gázüzletágat, ami egyrészt megfelel a várakozásoknak, másrészt - megfigyelők szerint - reális értéket jelent. Az elismert eszközalapú nyereség a szállításban 8,5 százalék, míg a közüzemi ellátást szolgáló tárolásban 10 százalék. A nem közüzemi ellátást szolgáló tárolás díja nem szabályozott, arról a felek szabadon állapodnak meg. A földgáz közüzemi (nem szabadpiaci) nagykereskedelemi és végfelhasználói árát az árrendelet az importár alapján határozza meg. A földgáz hatósági árát továbbra is a gazdasági és közlekedési miniszter állapítja meg és hirdeti ki miniszteri rendeletben.

Felfüggesztett kereskedés

A Mol közleménye aláhúzza, hogy amennyiben a kihirdetett ár nem felel meg a most kihirdetett ármegállapítási szabályoknak, a jelenlegi bírósági gyakorlat alapján a tőzsdei társaság nem rendelkezik hatékony jogorvoslati eszközzel. Az árrendeletben leírt szabályok következetes alkalmazása esetén viszont a földgáz nagykereskedelmi árában 2004-től a közüzemi nagykereskedő minden indokolt költsége megtérül. A most közzétett rendeletek lehetővé teszik azt is, hogy a Mol igazgatósága a szabályozott gázüzlet jövedelmezőségének ismeretében meghatározhassa a gázüzletág értékét és stratégiai döntést hozzon az esetleges partnerbevonás kérdéséről - fogalmaz a dokumentum. A BÉT vezérigazgatója a közlemény nyomán a Mol-részvényeinek tőzsdei kereskedését 11 óráig felfüggesztette. Ezután a papírok hatalmas ugrással kezdték a kereskedési napot, a részvények 250 forintos drágulással 6 950 forinton is jártak, ám később mérséklődött a többlet.