Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Lesz gázáremelés, akár 20 százalékos is

2006.05.16. 14:09
A GKI szerint az év végi fűtési szezonig 15-20 százalékkal nő a gáz ára. Az energiakutató vezetője szerint csak az átlag alatti jövedelműek körében kellene fenntartani a gázár-kompenzációt, ezzel 100 milliárdot lehetne megspórolni a költségvetésben. Energiahatékonysági programra is szükség van.
A GKI Energiakutató Kft. számítása szerint a világpiaci árak növekedéséből adódóan változatlan piaci trendek mellett a gáz ára 15-20 százalékkal nő az év végi fűtési szezonig - mondta Hegedűs Miklós, az intézet ügyvezető igazgatója. Az Industria szakkiállításon megtartott energetikai konferencián Hegedűs Miklós úgy vélekedett, hogy kompenzáció nélkül a drágulás elérné a 60 százalékot. Az igazi piacbarát intézkedés az lenne, ha a kormány helyére tenné az "őrült" kompenzációs rendszert és elfelejtené a gázár támogatását, mondta az ügyvezető igazgató.

Szelektív kompenzáció

Gazdaságilag racionális és társadalmilag méltányos döntés lehet, ha a kormány a gázár-kompenzációt csak az átlag alatti jövedelműek körében tartja fenn. Ezzel a költségvetés mintegy 100 milliárd forintot takaríthatna meg. Hegedűs Miklós szerint meg lehetne szüntetni azt a helyzetet, hogy az állam évi 150-200 milliárd forintos kompenzációs kiadásainak kétharmadát a legmagasabb jövedelműek vigyék el magas fogyasztásuk miatt. Megjegyezte, hogy a gázár-kompenzáció megszűnését követően a közületi intézményeket a jelenlegitől eltérő formában segíthetné a költségvetés.

Hatvani György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára szerint a kormány és az államigazgatás sem dilettáns, látja a problémákat, de a politikai érzékenység, a fogyasztók teherbírási képessége és több más tényező összehangolása kell ahhoz, hogy ezeket a viszonyokat normális módon helyére lehessen tenni.

Pazarolunk vagy nem?

Hatvani György szerint a rendszerváltás előtti évtizedekben megszokott alacsony energiaárak miatt alakult ki az a társadalmi attitűd, hogy nem gond az energiafelhasználás. Az energiatudatosság hiánya pazarláshoz vezet, az pedig kis energiahatékonysághoz - mutatott rá a helyettes államtitkár. Hegedűs Miklós ugyanakkor úgy látja, hogy a lakosság a legnormálisabb szereplő a piacon, az emberek az energiaárakra érzékenyen reagálnak. Mivel azonban az állam szórakozik a gázárakkal, ezért a lakosság sem törekszik annyira csökkenteni fogyasztását és adott esetben nem is vált más energiaellátási formára.

Hatvani György szerint az energiatudatosságot nem lehet népneveléssel javítani és azt a piac sem kényszeríti ki. Fajsúlyos energiahatékonysági programra van szükség, ami a formálódó kormányprogram része - tette hozzá a helyettes államtitkár.