2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Mától drágább a gáz

2008.04.01. 08:13
Mától a lakossági fogyasztók átlagosan 5,8 százalékkal, az ipari felhasználók átlagosan 5,2 százalékkal fizetnek többet a földgázért.

Miután ez a drágulás elmarad a Magyar Energia Hivatal által eredetileg javasolt 13,5 százalékos áremeléstől, előrevetíti, hogy az év hátralévő időszakában további drágulásra számíthatunk.

Az áremelés az élet minden területére kihat. A drágulás egy hónapos csúszással, május elsejétől jelentkezik a távfűtés sokak számára már amúgy sem olcsó árában. A gázáremeléseket a vonatkozó díjrendelet szerint érvényesíthetik a távfűtő vállalatok, ez a Főtáv esetében azt jelenti, hogy az energiadíj nő, az alapdíj viszont változatlan marad. Várhatóan tehát az 5,2 százalékos gázáremelésnél kisebb mértékben fog drágulni a távhő - mondta a Napinak Balog Róbert, a Főtáv szóvivője. A cég igazgatósága és felügyelőbizottsága április 8-án tárgyalja meg a földgázárváltozás miatti áremelési javaslatot, ám ezt még jóvá kell hagynia a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottságának is. A végleges árváltozást április 15-éig kell nyilvánosságra hozni.

Az utóbbi időszak áremeléseit vizsgálva az az érzésünk, hogy a kormány a villamosenergia-piaci nyitás drámai következményeinek ismeretében vélhetően a jövő januári teljes gázpiaci liberalizáció kedvezőtlen hatásait szeretné már előre némileg csökkenteni - jelezte Tóth Ákos, az Ipari Energiafogyasztók Fórumának főtitkára, aki egyben a BKV energetikai csoportjának vezetője is. A szakember szerint az idén várható további, 30 százalék körüli gázáremeléssel ugyanis valamennyivel csökkenthető a piacnyitást követő jövő évi ársokk.

Az ez évre várható energiaár-prognózisokat számba véve a BKV-nál összességében (földgáz, áram és gázolaj) mintegy 30 százalékos energiaköltség-növekedéssel számolnak, ami annak fényében tetemes, hogy az elmúlt évben nagyjából 15 milliárd forint volt a közlekedési vállalat energiaköltsége. A földgáz drágulása némi késéssel kihat a villamos energia árára is, mert a tüzelőanyag drágulása növeli a gázbázisú erőművek változó költségét, az infláció pedig az erőművek fix költségét emeli. A Dunamenti Erőműnél, ahol háromféle (gáztüzelésű, hagyományos, valamint kombinált ciklusú és kapcsolt energiatermelésű) technológiával dolgoznak, összességében mintegy 5 százalékkal emelkedik majd a termelői ár a gázáremelés miatt - mondta Kuhl Tibor vezérigazgató.