Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Utakat zártak le a gazdák

2004.02.16. 11:06
Munkagépeikkel kivonultak a gazdák, hogy több, fontos útszakasz félpályás lezárásával kényszerítsenek ki némi támogatást az agrártárcától. A demonstráció várhatóan két hétig tart.
Összesen 65 helyszínen tiltakoznak a gazdák országszerte, helyszínenként változó számú erőgéppel. Ezek száma húsz-kétszáz között mozog, míg egy-egy helyszínen az emberek száma ötventől ötszázig terjedhet.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében tíz helyszínen vonultak fel a mezőgazdasági termelők gépjárművekkel, munkagépekkel, az egyes helyszínekre legalább ötven gépjármű várható. A demonstráció helyszínei közül öt az Alföld 4-es számú főútján található, egészen pontosan Szolnoknál, Surjánynál, Fegyverneknél, Kisújszállásnál, valamint Karcagnál. Ezen kívül a Jászságban a 31-es főúton Jászapáti külterületén, a 32-es főúton Jászberény térségében, míg a megye déli részén a 46-os főúton Mezőtúrnál, valamint 44-es főúton a szelevényi elágazásnál foglalták el a fél útpályát a mezőgazdasági termelők.

Akár az '50-es években

Jász-Nagykun-Szolnok megyében tavaly nemcsak a tejtermelők, a sertéstartók és a baromfitenyésztők kerültek nehéz helyzetbe, hanem az aszály miatt a gabonatermesztők is gyenge évet zártak. A 110 ezer hektáron termelt őszi búza átlaga nem érte el a két tonnát, utoljára az 1950-es években takarítottak be hasonló mennyiségű termést. Az FVM megyei hivatala szerint 2003-ban ötmilliárd forintos terméskiesés következett be. A kárenyhítésként kifizetett összeg csak nagyon szerényen fedezte a gazdák veszteségeit.

Nógrád megyében a 21-es és a 22-es főút egy-egy szakaszát zárták le félszélességben a gazdák, összesen mintegy 70 traktorral és személyautóval, elsősorban tejtermelők, sertés- és baromfitartók vonultak fel. Salgótarjánban 40 traktorral, Balassagyarmaton 23 traktorral és tíz személyautóval demonstrálnak a gazdák. Győr-Moson-Sopron megyében a tiltakozók sajátos módját választották a demonstrációnak, ugyanis folyamatosan mozognak erőgépeikkel az utakon.

Be lehet állni

A Békés megyei demonstrálók a 44. számú főútvonal békéscsabai bevezető szakaszához vonultak fel, ahol délelőtt tíz órára mintegy négy kilométer hosszú szakaszon zárták le a főút fél pályáját. A tejtermelők mellett felvonultak a sertés- és baromfitartók is, valamint a Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ). A demonstrálók fontolgatják, hogy amennyiben hatástalan lesz a tüntetés, a későbbi napokban a gyulai határra is felvonulnak.

Veszprém megyében öt helyszínen zárták le hétfőn félpályán az utakat mezőgazdasági gépekkel és személykocsikkal a tejtermelők és sertéstartók. Somlójenőnél, a 8-as számú főúton két kilométer hosszú a gépsor, Sümegnél a 84-es úton, továbbá Pápa-Veszprém, valamint Pápa-Győr között 1,5 kilométeres a járműtorlasz, míg Veszprémvarsánynál a 82-es úton egy kilométeres a félpályás lezárás. A forgalmat rendőrök irányítják, több szimpatizáns is beállt a sorba személykocsival vagy teherautóval.

Ingyen tej

"Mindenütt teát kínálunk a demonstráló termelőknek, illetve Veszprémvarsánynál délben disznót vágunk, Pápa belvárosában pedig a Türr István Gimnázium előtt - az utat félpályán lezárva - ingyen osztjuk a tejet a járókelőknek" - közölte Mádl István, a pápai székhelyű Agroprodukt Rt. vezérigazgatója, a demonstráció egyik fő szervezője.

Komárom-Esztergom megyében a félpályás útlezárást hétfőtől péntekig a 81-es főút Kisbér és Mór közötti szakaszán tartják, 35 munkagéppel, illetve autóval, a mintegy félszáz résztvevő elsősorban növénytermesztő. Fejér megyében - a Dunántúl egyik legnagyobb szarvasmarha és sertéstartó térségében - három helyszínen, a 7-es, az 1-es és a 81-es út mellett tartanak demonstrációt hétfőn a gazdák.

Nehéz helyzet

Somogyban a 61-es út Nagybajom és Pálmajor közötti két kilométeres szakaszán kezdődött forgalomlassító demonstráció hétfőn; mintegy 30 erőgép, pótkocsi, terepjáró és személygépkocsi zárja le a főút egyik forgalmi sávját, de folyamatosan érkeznek a tiltakozók.

A Tolna megyei gazdák a 6. számú főutat választották demonstrációjuk helyszínéül, hétfőn reggel 9 órától két ponton; Szekszárd határában a 63. számú út és a tolnai elágazónál, valamint Dunaföldvár központjában a hídra vezető útvonalon vonultak fel járműveikkel. A gazdák mindenfele a húsüzemek bezárásával, a tej felvásárlási árának nevetségesen alacsony voltával, valamint a sertés és baromfipiac helyzetével magyarázták tiltakozó akcióikat.