Eleonóra
-1 °C
2 °C

Gondot okoz az újabb gázáremelés

2005.12.22. 08:29
A januártól esedékes, 8 százalékos újabb gázáremelés az ipari fogyasztók szerint nemcsak nehezen áthárítható, de igazságtalan is. Az új árszabályozás ugyanakkor jótékonyan hat a hamarosan az E.On Ruhrgas kezébe kerülő gázüzletág egyelőre gyatra jövedelmezőségére.
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium döntése szerint január 18-tól a nem lakossági fogyasztóknak ismét drágul a gáz. A minisztérium számításai szerint az emelkedés átlagosan 8 százalékos lesz, a nagykereskedelmi átlagár a Mol tegnap kiadott közleménye szerint 10 százalékkal nő. A magyar gázellátó rendszert felügyelő társaság kiemelte: ha a várakozásaiknak megfelelően alakulnak a devizaárfolyamok és a világpiaci gázárak is, még a mostani emelés sem fedezi majd a beszerzési költségeket.

60 százalék

A januári, nem lakossági fogyasztókat érintő gázáremelés az elmúlt egy év alatt már a negyedik, így a 12 hónap alatt összesen mintegy 60 százalékos volt a drágulás - emelte ki Szaniszló Mihály, az Ipari Energiafogyasztók Fórumának elnöke. Szerinte Magyarországon a gázár alakulása alapvetően szabályozási probléma: míg az unióban átlagosan a lakossági ár felét teszi ki a nem lakossági fogyasztók számára felszámított díj, itthon már 13 százalékkal többet fizetnek az ipari vásárlók. Ráadásul igazán komoly megtakarítás akkor sem érhető el, ha a nagyfelhasználók tömegesen lépnek ki a szabadpiacra. Ezt jelzi az is, hogy míg az áramnál a piaci szereplők 40 százaléka a szabadpiacról fedezi szükségletét, addig a földgáznál ez az arány csupán 10 százalék.

A Graboplast Rt.-nek jövőre mintegy százmillió forint többletkiadást okoz a gáz és a villamos energia drágulása - tudta meg a napilap Mónus Ágnestől, a társaság kommunikációért felelős munkatársától. A vállalat számított az újabb áremelésre, ezért idén csökkentették a költségeket, és észerűsítették a működést is.

A Duna-Dráva Cement Kft. már két éve stratégiai döntést hozott: milliárdos nagyságrendű beruházással átállt a széntüzelésre - tudtuk meg Szabó László ügyvezető igazgatótól. Ma már csak elenyésző hányadban használnak gázt, igaz, ez a költségnövekedés is kellemetlenül érinti a gazdálkodást. Egyébként a gáz és a olaj árát követve drágul a szén is, de az előbbieknél kisebb mértékben, s az előrejelzések szerint készletek is jóval hosszabb időre elegendők.

Versenyképesség

Werli József, Magyar Pékszövetség szakmai titkára szerint az új gázáremelés további két százalékkal növeli a pékségek költségeit, s ez még inkább nehezíti az ágazat mintegy 1300 vállalkozás ának helyzetét. A kereskedők ellenállása miatt még a korábbi költségnövekedést sem sikerült beépíteni az árakba, így a legtöbb sütőüzem már tartalékait éli fel, fejlesztésekre nincs mód. Ha minden tényezőt figyelembe véve már ma 230-250 forintot kellene kérni egy kilogramm kenyérért.

Ráadásul eztán az emelések még gyakoribbak lehetnek. A minisztérium ugyanis az eddigi félévenkénti ármegállapításról negyedéves felülvizsgálati rendszerre tér át, így az árváltozások dinamikusabban követhetők. Ugyanakkor az elismert eszköz alapú nyereség a szállításban 8,5-ről 6,9 százalékra, a közüzemi ellátást szolgáló tárolásban pedig 10-ről 8,4 százalékra csökkent, ez lényegében igazodás az infláció csökkenő üteméhez. Új elemként megjelenik viszont a Mol Földgázellátó Rt.-nél az eladott áruk, azaz a földgáz beszerzési költségére vetített 0,5 százalékos elfogadott hozam.

Ez utóbbi változások azonban hosszabb távon alighanem már az E.On Ruhrgas vezetését foglalkoztatják, ugyanis tegnap az Európai Bizottság feltételesen hozzájárulását adta ahhoz, hogy a cég a 2004 novemberében aláírt szerződésnek megfelelően megvegye a Mol gázüzletágának többségét. A német energetikai csoport az észak- és dél-dunántúli, valamint a tiszántúli áramszolgáltató, illetve a közép- és a dél-dunántúli gázszolgáltató után a hazai gáztároló- és gáz-nagykereskedelmi hálózat irányítását is megszerezheti. A brüsszeli döntés értelmében azonban az üzletet csak akkor üthetik nyélbe, ha az E.On eddigi kiskereskedelmi érdekeltségeit szervezetileg leválasztja a Moltól megvett új üzletágtól, a kereskedelmi és tárolási kapacitások az eredetileg tervezett 75 százalék mínusz egy részvény helyett 100 százalékban gazdát cserélnek, s a Moltól vett földgáz 50 százalékát más kereskedőnek értékesítik. A Mol Földgázszállító Rt.-nél viszont külön uniós engedély szükséges a tervezett 75 százalék mínusz egy részvény átadásához. Az eredetileg 50 százalékban eladni tervezett Panrusgáz sorsáról egyelőre nem tudni pontosat.