Jácint
17 °C
31 °C

Újra drágulhat a gázolaj

2008.04.12. 16:55
Az olajárak ismét jelentős mértékben emelkedtek az elmúlt hét során, ami azonban a gázolaj piacon éreztette csak a hatását. A piaci folyamatok alapján a jövő héten várhatóan ismét emelkedik a gázolaj ára a hazai kutaknál.

Az irányadó benzin jegyzésárak 2 százalékkal emelkedtek az elmúlt hét során. A dollár gyengülése, illetve a forint erősödése azonban ezen negatív hatást érdemi módon tompította, így a forintban stagnálás mutatkozott. A gázolaj esetében azonban a növekedés igen jelentős, csaknem 9 százalékos volt, ami forintban kifejezve is 4 százalékot tett ki.

A fentiek hatására a Portfolio.hu megítélése szerint a hazai kutaknál csak a gázolaj esetében lesz megfigyelhető változás a szokásos szerdai árváltoztatás során, melynek mértéke 3-5 forintos lehet.

A benzin és a gázolaj árak közötti különbség mindenesetre biztosan növekedni fog, s nem tartják kizártnak, hogy eléri az eddig még soha nem látott 20 forintot.

A gázolaj ára libikókán van, húsvét előtt szépen fokozatosan drágult a dízel, ám húsvét után két ízben is kisebb árcsökkenés következett be. Legutóbb épp e hét szerdán, amikor 2 forinttal lett olcsóbb a gázolaj.

Most tehát laptársunk szakértői szerint ismét felfele veszi az irányt a dízel ára, így pedig aligha találunk majd olyan kutat, ahol 300 forint alatt tankolhatnak a dízelesek literenként. Eközben a benzin átlagos ára 300 forint alatt van.