Ágnes
-1 °C
2 °C

Még az idén elkészül a gáztörvény

2004.10.12. 11:30
Még az idén megszülethet a gáztörvény, mely azuniós elveknek megfelelően megnyitja a piacot. A nyitás azonban csak az ipari fogyasztóknál kezdődik majd, a lakosságot nem érinti a változás.
Novemberben az Országgyűlés elé kerül a 2003-ban hozott gáztörvény módosítása, és várhatóan még az idén meg is születik az új szabályozás - mondta Hatvani György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkár egy keddi budapesti konferencián. A gáztörvény módosítását az Európai Unió irányelveihez való igazítás teszi szükségessé - jelentette ki Hatvani György.

A módosítás nem fogja érinteni a lakosságot, hiszen a piacnyitás csak az ipari fogyasztók körében kezdődött el.

A emelésről nem beszél

A tavaly hozott gáztörvény 180 ezer ipari fogyasztónak tette lehetővé a versenypiacra való kilépést, közülük 15-en tették ezt meg 23 fogyasztási helyen - hangoztatta a helyettes államtitkár. A versenypiac részaránya ma még viszonylag csekély, 5,2 százalékos, ez évi 700 millió köbméter fogyasztást jelent, de ilyen arányok tapasztalhatók a Magyarországnál korábban a liberalizáció útjára lépett Németországban vagy Ausztriában is.

Az Európai Unió irányelvei szerint 2007. július 1-jétől megvalósul a teljes piacnyitás, amelynek célja a tiszta és diszkrimináció-mentes verseny - fogalmazott Hatvani György. Véleménye szerint ez teszi lehetővé azt, hogy a földgáz-árak folyamatosan mérséklődjenek, amennyiben új forrásokat sikerül találni.

A helyettes államtitkár kitért az elől az újságírói kérdés elől, hogy miként emelkedhetnek a gázárak jövőre, azt viszont elmondta, hogy az ismert piaci szabály szerint az olajárak változását kilenc hónappal követi a gázárak változása.