Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Gyengén teljesít a gazdaság

2003.06.02. 12:06
Az első negyedévben véget ért a gazdaság tavaly megindult lassú felívelése. A pénzügyminiszter szerint a kormány növekedési prognózisa mérséklődhet, pótköltségvetésre azonban nincs szükség. Egyes elemzők erre az évre már 3 százalék alatti GDP-növekedéssel számolnak.
Az előzetes számítások alapján a bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben 2,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH pénteken. Az elemzők ennél magasabb, még a legpesszimistábbak is mintegy 3,2 százalékos növekedést vártak. A GDP-növekedés hat éve nem volt olyan alacsony, mint most. Tavaly minden negyedévben gyorsult, az év végén már 3,7 százalékos volt a bővülés.

A költségvetés nincs veszélyben

A GDP vártnál alacsonyabb mértékű növekedése ellenére nincs szükség pótköltségvetésre, a kormány jelenlegi 3,5-4 százalékos növekedési prognózisa azonban mérséklődhet - fogalmazott László Csaba. A pénzügyminiszter szerint rendkívüli módon figyelni kell a költségvetési folyamatokra, de nem szabad letérni a versenyképesség javításának pályájáról sem. A költségvetést még 4,5 százalékos növekedési előrejelzéssel készítették.

A forintpiac a pénteki bejelentésre nem reagált, az elemzők szerint a részletes adatok és a Magyar Nemzeti Bank állásfoglalása adhatna lendületet. A szakértők ugyanakkor nem tartották valószínűnek azt, hogy a GDP adatokat előző napon kiszivárogtatták volna. Ez azért merült fel, mert egy nappal korábban látványosan gyengült a forint.

A beruházások elmaradtak a várttól

Annak, hogy a GDP nem a várt ütemben nőtt, felhasználási oldalról kizárólagos szerepe volt a belföldi tényezőknek. Elsősorban a háztartások fogyasztásának emelkedése lassult le. A kivitel is elmaradt a várakozástól: az exportmutatók stagnáltak.

Az elemzői várakozások túlzottan optimisták voltak a beruházásokkal kapcsolatban is. A beruházási volumen ugyanis 1,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához, 1,9 százalékkal az előző negyedévhez képest. Az előrejelzések az egy évvel korábbihoz viszonyítva 2,3 százalékos bővülésről szóltak. A beruházások elmaradása a túlzottan magas tavalyi mutatókkal és a hosszúra nyúlt tél miatt csökkenést mutató építőiparral magyarázható - vélekedik Barcza György, az ING Bank szakértője.

Csak a feldolgozóipar teljesített jól

A pénteken napvilágot látott statisztikák egyetlen kellemes meglepetése a múlt év végén még zsugorodó feldolgozóipar eredménye volt. A tavalyi utolsó három hónapot hat százalékos csökkenéssel záró ágazat az idei első negyedévben 4,4 százalékos növekedést ért el. Ezenkívül csak a lakásberuházáshoz köthető ingatlanügyletek, a pénzügyi tevékenység és az agrárium mutatott némi bővülést.

Politikai vita a mutatókról

A pénzügyminiszter szerint a beruházási adatok a növekedés szerkezetének kedvező módosulásáról, vagyis az állami szféra visszavonulásáról és a magánszektor térnyeréséről tanúskodnak. A Fidesz gazdaságpolitikusai szerint ugyanakkor a lassulás annak tudható be, hogy a kormány leállította a gazdaságot élénkítő és ösztönző erők jelentős részét, többek között a Széchenyi-tervet.

Bár az elemzők többsége idei prognózisának módosításával megvárja a július 3-i részletes KSH-jelentést, az bizonyos, hogy ezeket az előrejelzéseket lefelé kell módosítani, nemcsak a kormányzati számokat. Nyeste Orsolya, a Postabank szakértője úgy látja, túl derűlátó a pac által korábban előrejelzett 3,4-3,5 százalékos nökedés. Több elemző már éves szinten is 3 százalék alatti bővüléssel számol.