Rafael
19 °C
33 °C

A GDP 2,9 százalékkal nőtt

2003.12.19. 11:38
A bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévben 2,9 százalékkal, az első három negyedévben 2,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2003 harmadik negyedévében a növekedés 0,8 százalék volt az előző negyedévhez képest. A számok megegyeznek a korábban közölt előzetes adatokkal, és megfelelnek az elemzői várakozásoknak. Az idén a második negyedévben a növekedés 2,4 százalék volt. Tavaly a harmadik negyedévben a GDP 3,7 százalékkal bővült.

Az idén a harmadik negyedévben a magyar gazdaság növekedése élénkült, amihez termelési oldalról elsősorban az ipar teljesítményének gyorsuló növekedése járult hozzá, keresleti oldalról meghatározó szerepe volt a lakossági fogyasztás dinamikus bővülésének.

Az árutermelő ágazatok hozzáadott értéke az első félévi visszaesés után 1,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami elsősorban az ipar bővülő teljesítményéből adódott. A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke 2002 harmadik negyedévéhez viszonyítva 3,4 százalékkal bővült. Valamennyi szolgáltatási ágazatban növekedés mutatkozott, a legnagyobb mértékben, 6,4 százalékkal a kereskedelem, javítás nemzetgazdasági ág teljesítménye javult.

Gyorsan nő a fogyasztás

A jelentés szerint folytatódott a háztartások fogyasztási kiadásainak dinamikus növekedése: az első negyedévben 9,7 százalék, az első három negyedévben 8,8 százalék volt.

A kormányzattól és a háztartásokat segítő nonprofit intézményektől származó természetbeni társadalmi juttatások a harmadik negyedévben 2,0 százalékkal, az első háromnegyed évben 2,3 százalékkal nőttek. E két tényező hatására a háztartások végső fogyasztása a harmadik negyedévben 8,3 százalékkal, az első három negyedévben 7,6 százalékkal emelkedett a tavalyi bázishoz képest.

Az export a harmadik negyedévben 7,7, az első három negyedévben 4,2 százalékkal, az import ennél jóval nagyobb ütemben, a harmadik negyedévben 17,8 százalékkal, az első három negyedévben pedig 10,9 százalékkal bővült.