Bernadett
0 °C
4 °C

Hogyan jussunk ingyen számítógéphez?

2003.04.24. 11:07
Bármely magánszemélynek adómentesen adhatják ajándékba a cégek a legalább két éve használt számítógépeiket. Az új lehetőséggel akár a semmiből csinálhatnak költséget az élelmes vállalkozások - írja a Népszabadság az APEH egy nemrég megjelent tájékoztatóját elemezve.
Az adótörvény januári módosításának egyik pontja adómentessé tette a munkáltató által biztosított számítógép- és internethasználatot, valamint a két évnél régebbi számítógépek ingyenes vagy kedvezményes megszerzését. Az adóhivatal ezt a passzust értelmezte.

Az értelmezés szerint az is adómentes juttatás, ha a cég fizeti munkavállalója otthoni internetezését - akár a számítógépet megvásárolva és az internetelőfizetés díját is állva. Így a munkáltatók a lakásban lévő számítógép biztosításával is segíthetik dolgozóikat.

Még kedvezőbb a kétéves számítógépek adómentes juttatásáról szóló rendelkezés értelmezése. Ha a számítógép két éve használatban van, akkor bármely vállalkozás bármely magánszemélynek adómentesen adhatja tovább. Vagyis nem szükséges, hogy a kedvezményezett az adott cég munkavállalója legyen, és az sem, hogy a komputert eredetileg az adott vállalkozás helyezze üzembe - írja a lap.

Nekem lesz gépem, neked csökken az adóalapod

Az értelmezés egyszerű adóalap-csökkentési lehetőséget nyújt a vállalkozóknak. A vállalkozó cége bárkitől megvásárolhat két évnél öregebb gépet, majd neki "visszaajándékozhatja". Elvben a magánszemélynek természetesen adót kellene fizetnie azután, hogy a gép "eladásából" jövedelme származott, ám egy másik szabály szerint, ha a magánszemélynek az ingó vagyontárgy eladásából származó jövedelme nem nagyobb kétszázezer forintnál egy évben, akkor ezt nem kell az adóbevallásban feltüntetnie. Vagyis a cég papíron megveszi a gépet kétszázezer forintért, majd elajándékozza a használójának - mindezt adómentesen. Viszont a cég társasági adóalapja csökkent kétszázezer forinttal. Egy ilyen trükkön az adómegtakarítás 36 ezer forint lehet - ismerteti az eljárást a Népszabadság.