Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

A termékdíj tisztítja a mikrosütők piacát

2004.10.08. 08:42
A termékdíj bevezetése ugyan növeli a gyártók költségeit, egy szektorban mégis örömmel fogadták: a háztartási kisgépek piacán jelenlevő nagy márkák várakozásai szerint az új teher miatt eltűnhetnek a boltokból az árakat az elmúlt időben jelentősen leszorító no-name távol-keleti termékek.
Hamarosan furcsa helyzet alakulhat ki a magyarországi háztartásigép-piacon. A termékdíj, amely a cégek terheit növelné, osztatlan örömet okozhat a vállalatvezetők körében, miközben más ágazatokban ez a pluszköltség eddig komoly ellenkezést váltott ki.

A helyzetre az adhat magyarázatot, hogy az elektronikai termékek után fizetendő termékdíjjal csökkenhet a gyenge minőségű, olcsó, ismeretlen márkák részaránya a háztartási fehértermékek piacán. Ez a környezetvédelmi adó ugyanis jelentős terhet ró azon társaságokra, amelyek vállalati háttértámogatás nélkül, saját megrendelés alapján hoztak forgalomba a Távol-Keleten gyártott, halovány műszaki tartalmú háztartási gépeket.

Ezek a cégek sokszor okoztak már galibát, hiszen a készlet értékesítése után több esetben is eltűntek, így a garanciális kifogásokat nem lehetett érvényesíteni velük szemben. (Magyarországon például a mikrohullámú sütők piacát lepték el ezek a termékek és törték le - a vásárlók örömére - az ismert márkák árát is.)

A háztartásigép-gyártásban egyébként tendencia, főként a megnövekedett kínai kapacitások miatt, hogy pénzügyi befektetők bérgyártásban készített, több ezer darabos készletre adnak megrendelést. Az ilyen ismeretlen márkájú termékek legnagyobb felvevői a nagy alapterületű üzletek, a hipermarketek vagy a barkácsáruházak. A termékdíj bevezetése tehát erősítheti a nagy háztartásigép-márkák gyártóinak belföldi piaci pozícióját, ugyanakkor az adó mértéke jelentős, vagyis kénytelenek lesznek beépíteni a gyártási költségekbe - derült ki egy iparági elemzésből. Ez akár az árak növekedéséhez is vezethetne, ugyanis a gyártók rendkívül alacsony haszonkulccsal működnek - állítja az egyik cég vezetője, aki azonban úgy vélekedett lapunknak, hogy a jelenlegi piaci körülmények között szinte teljeséggel lehetetlen bármilyen formában áremelést elérni.

Vágvölgyi Mihály, az Első Magyar Gazdasági Jogharmonizációs Egyesület elnöke szerint a Környezetvédelmi Minisztérium erőteljes társadalmi egyeztetést folytatott az érintett iparágak képviselőivel, így szerinte a jogalkotók maximálisan figyelembe vették - az egyelőre íratlan - nyílt jogszabályalkotás követelményeit. Az uniós elvárások miatt is fontos szabályozás jelenlegi helyzetét tekintve kicsit ellentmondásos, mert a zöld tárca "hulladék csökkentő" szándékai ellenére jobban érvényesülni látszanak a gazdasági csoportok érdekei, amelyek nem minden esetben környezetkímélők - fogalmazott Vágvölgyi. Kovács Árpád, a visszagyűjtéssel foglalkozó Elektro-Waste Kht. ügyvezetője szerint kifejezetten előnyös lenne, ha a hulladékká vált háztartási gépeket itthon hasznosítanák újra, ugyanis az legalább 6000 új munkahelyet teremtene.