Ágnes
-1 °C
2 °C

Ha volna pénzünk, részvényt vennénk

2003.07.08. 13:17
Drasztikusan szűkült azok tábora, akik úgy érzik, hogy a következő egy évben tudnak annyit félretenni, mint az előzőben tudtak. Ha sok pénzünk lenne, akkor egy felmérés tanulsága szerint szívesen vásárolnánk részvényeket. Valójában azonban elenyésző azok aránya, akik meglévő megtakarításukat ilyen értékpapírokba helyezték el.
Magyarországon drasztikusan szűkült azok tábora, akik úgy gondolják, hogy a következő egy év során legalább annyit félre tudnak tenni, mint az előző esztendőben. A befektetési formák terén a részvények meglehetősen népszerűtlenek, ám ha volna mit befektetni, a magyarok mégis vásárolnák a vállalatok papírjait.

A lakásépítések miatt kevesebb a megtakarítás

A megkérdezett felnőttek 42 százaléka gondolta idén tavasszal, hogy a következő tizenkét hónapban legalább annyit vagy többet tud félretenni, mint az előző évben - derül ki a GfK Piackutató Intézet felméréséből. A spórolási kedv látványosan csökkent, hiszen az erre vonatkozó hasonló kérdésre tavaly még nyolcvan, 2001-ben pedig 72 százalék válaszolt pozitívan. A GfK igazgatója, Kozák Ákos a visszaesést alapvetően a lakásépítkezés fellendülésével és a fogyasztási cikkek forgalmának érzékelhető növekedésével magyarázta.

Tőzsdei szeretlek is, meg nem is

Ami a befektetési formákat illeti, a háztartások négyötöde úgy nyilatkozott, hogy nem rendelkezik pénzügyi befektetéssel, szemben a tavalyi kétharmados aránnyal. A válaszadók 11-11 százaléka rövidtávú bankbetétbe, illetve életbiztosításba fektette a legtöbb pénzt, ezek után következnek a nyugdíjalapok, hét százalékos említéssel.

A tőzsde nem tűnik túl népszerűnek, hiszen részvényekbe és részvényalapú befektetési alapba a válaszadók három, illetve két százaléka invesztált. Arra a kérdésre, hogy ha lenne hétmillió forintja, mibe fektetné, a részvények az említések gyakorisága között a harmadik helyre kerültek, 16 százalékkal.

A csehek és lengyelek bátrabbak

A cseh és a lengyel háztartások lelkesebb invesztornak bizonyultak, ott a megkérdezettek fele fektette be a pénzét valamilyen formában. A lengyelek 36 százaléka választotta a rövid lejáratú bankbetétet, 18 az életbiztosítást, 12 pedig a nyugdíjalapot.

A cseheknél egyenletesebb a megoszlás: rövid lejáratú letétet birtokol a háztartások 39, életbiztosítást 33 százaléka, 31 százalék pedig nyugdíjalap-tag. Nyugat-Európában a megkérdezettek 79 százaléka tekinthető magán pénzügyi befektetőnek, ahogyan két évvel ezelőtt is.