Szabolcs
20 °C
35 °C

A GKI 3,5 százalékos növekedést vár

2003.10.13. 16:28
A GKI Gazdaságkutató Rt. hétfőn nyilvánosságra hozott prognózisa szerint az idei 2,8 százalék után jövőre 3,5 százalékkal nő a magyar gazdaság. A növekedés húzóerejévé a beruházás és az export válik.
A beruházások az idei 3 százalék után, jövőre 8 százalékkal nőhetnek - jelentette ki Vértes András. A GKI Rt. elnöke szerint sikerült túljutni a dekonjunktúra mélypontján, s lassú kapaszkodás várható. A kutatóintézet fél százalékkal csökkentette ez évre szóló növekedési prognózisát, az így 2,8 százalék lett, jövőre viszont 3,5 százalékkal nőhet a GDP.

Vértes elmondta: a lakossági fogyasztásra és a lakásépítés gyors bővülésére alapozott növekedés jelentős egyensúlyromláshoz vezetett, ami hosszú távon nem tartható. A GKI prognózisa szerint ebben az évben 4,8 százalékkal, jövőre 6,2 százalékkal nőnek a fogyasztói árak. "A jövő év első negyedévében, március-április táján, az áfa emelkedése nyomán év/év alapon 6,5-7 százalékra is felfuthat az infláció, az év második felében azonban ez csökken, decemberre 5,5 százalékra mérséklődik" - fogalmazott Vértes András. Hozzátette azt is, hogy az infláció éves átlaga 6,2 százalék lesz.

Lassú javulás

A világgazdaság lassú javulása, ami elsősorban az amerikai gazdaság növekedéséből adódik, a magyar exportlehetőségeket is bővíti. Ennek ellenére a GKI arra számít, hogy az ez évi 4,8 milliárd eurós külkereskedelmi deficit után jövőre, 5,4 milliárd lehet a hiány. Ami a folyó fizetési mérleget illeti, növekedést prognosztizál a GKI, ebben az évben 4,3 milliárd euró lesz a deficit, jövőre némileg több, 4,6 milliárd euró. Az elkerülhetetlen korrekcióra leginkább az államháztartás, pontosabban a költségvetés területén van szükség - jelentette ki Vértes András. Az intézet kutatói úgy látják, hogy az államháztartás ez évi, 5,3 százalékos GDP-arányos hiányát jövőre 1 százalékponttal, azaz 4,3 százalékra lehet csökkenteni.

Nő a lakosság adóterhe

"Ez a javulás szükséges és elégséges" - szögezte le a GKI Rt. elnöke. Hozzátette azt is, hogy a költségvetésben megfogalmazott 3,8 százalékos hiányt az önkormányzatok kiadási többlete módosíthatja az intézet által jelzett 4,3 százalékra. A vállalkozások terhei jövőre kis mértékben csökkennek, a lakosság adóterhelése kis mértékben emelkedni fog - felelte az MTI kérdésére Akar László, a GKI Rt. vezérigazgatója, aki hozzátette azt is, hogy jövőre a fogyasztás 2 százalékkal nő, igaz ez lassabb ütem, mint az idei 7, vagy a 2002-es 9 százalék. Ami a lakossági nettó megtakarításokat illeti, azok ebben az évben gyakorlatilag a nullához közelednek, jövőre viszont elérik a GDP 3 százalékát, ami még mindig messze van az Európában szokásos 6-8 százaléktól. Kérdésre válaszolva Vértes András beszélt arról is, hogy a forint továbbra is lassan erősödni fog, a kutatók véleménye szerint a 250 forintos euróárfolyam jó kompromisszumot jelent.