Paulina
20 °C
35 °C

Nem tudni, mi lesz a gazdasággal

2007.10.24. 07:16
Szeptemberben lényegében nem változott a GKI konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke, az augusztusi mínusz 16 százalékot követően mínusz 16,8 százalék volt, az ipari, a kereskedelmi és a fogyasztói várakozások kissé romlottak, az építőipar és szolgáltatások bizalmi indexe viszont némileg emelkedett.

A GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Európai Unió támogatásával készített felmérése szerint szeptemberben a fogyasztói bizalmi index az egy hónappal korábbi mínusz 47,2 százalékról mínusz 49,3 százalékra csökkent, az üzleti bizalmi index értéke pedig mínusz 5 százalékot követően mínusz 5,4 százalék lett.

A kutatók ismertetik, hogy az ipari bizalmi index ismét csökkent az előző hónaphoz képest, sőt 2006 decembere óta először negatív lett. Az elmúlt és a következő időszak termelésének megítélése is romlott, ahogy a készleteké és a rendelésállományoké is, de az exportrendeléseké kissé javult.

A foglakoztatási szándék stagnált, az áremelési törekvés mértéke csökkent, de köre érdemben nem változott. A pesszimizmusban szerepet játszhatott az is, hogy szeptemberben a rendszerint nagyon borúlátó kisvállalatok aránya a szokásos felett volt - jegyzik meg a kutatók.

Az építőipari bizalmi index értéke szeptemberben valamelyest növekedett, de az idei év első hónapjainak szintjétől továbbra is messze van. Az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése kissé kedvezőbbé vált, s javult a rendelésállományról és a várható foglalkoztatásról alkotott vélemény is. Az áremelési tervek az előző hónaphoz képest kissé erősödtek, de az egy évvel ezelőttieknél még mindig jóval kevésbé erőteljesek.

A kereskedelmi bizalmi index értéke augusztus után szeptemberben ismét csökkent. Az eladási pozíció megítélése jelentősen, a megrendeléseké kissé romlott, míg a készleteké valamelyest javult. A kereskedelmi cégek körében a következő három hónapra várt átlagos áremelkedés ismét gyorsul - derül ki az összeállításból.

A szolgáltató szférában viszont jelentősen, idei legmagasabb értékére emelkedett a bizalmi index - hívják fel a figyelmet a kutatók. Kiemelkedő mértékben nőtt - ezzel másfél év után újra a pozitív tartományba került - a várható forgalom megítélése, ennél kisebb mértékű javulást mutatnak az üzletmenetre valamint a foglalkoztatott létszámra vonatkozó várakozások.

A magyar gazdaság kilátásaira vonatkozó várakozás minden ágazatban és a fogyasztók körében is romlott - összegzik. A GKI fogyasztói bizalmi index januártól kezdve, amikor 12 éves mélypontját érte el mérsékelt javulást mutat. Az eddigi, hónapról hónapra tapasztalható szerény, de folyamatos javulás azonban szeptemberben nem folytatódott - jegyzik meg. Romlottak a lakosság saját pénzügyi helyzetére, a megélhetési költségeire és megtakarítási lehetőségeire vonatkozó várakozásai is. Lényegében stagnált a foglalkozatás megítélése. Az inflációs várakozások a 2006. novemberi negatív rekordot követően hónapról hónapra javultak, de augusztus óta ismét romlanak - áll a felmérésben.