Mátyás
-6 °C
1 °C

Alacsonyabb GDP-növekedést vár a GKI

2001.09.03. 08:30
A GKI Gazdaságkutató Rt. - K & H Bank együttműködésével készült - prognózisa szerint idén 4,5 százalékkal bűvül a nemzeti össztermék, az ipari termelés növekedése pedig a tavalyinak csupán a fele lesz.
Az egy hónappal korábbi előrejelzésnél 0,5 százalékkal alacsonyabb, 4,5 százalékos GDP-növekedést vár az idei évre a GKI Gazdaságkutató Rt. - K & H Bank együttműködésével készült - prognózisa. A kutatók hozzáteszik, a 4,5 százalék körüli növekedési ütem is azt jelenti, hogy fennmarad a magyar gazdaság utóbbi években megszokott, évi mintegy 2 százalékpontos előnye az euróövezet növekedési üteméhez képest.

Lassabban bűvül az ipari termelés

Az előrejelzés az ipari termelés bővülésének lassulásával számol. A kutatók emlékeztetnek arra, hogy a termelés júniusban már elmaradt az egy évvel korábbitól, s ez alól a vámszabad területek sem voltak kivételek. A visszaesés az elemzés készítői szerint ugyan minden bizonnyal csak átmeneti, de az ipari dinamika az év egészében így is csak mintegy fele lesz a tavalyinak.

Az elmúlt évben az ipari termelés 18,3 százalékkal nőtt, a prognózis szerint az idén éves szinten 9 százalékkal emelkedik.

Az ipar belföldi értékesítése az első félévben mindössze 0,5 százalékkal bővült. A forint erősödése keményebbé teszi az importversenyt, de a belföldi kereslet emelkedése egyes területeken javíthatja az értékesítési lehetőségeket - vélik a kutatók.

Az építőipar és a kiskereskedelem látványosan növekedett

Ugyanakkor az építőipar és a kiskereskedelem növekedése már az első félévben is mintegy kétszerese volt a tavalyinak, s a gazdasági szereplők várakozásaira az optimizmus a jellemző.

Romolhat a külkereskedelmi mérleg

A külkereskedelmi forgalom idén is dinamikusan, de a tavalyinál jóval kisebb ütemben bővül. Az export eddig kissé gyorsabban nőtt, mint az import, a belföldi kereslet élénkülésével azonban ebben változás várható, a külső egyensúly romlani fog.

A külkereskedelmi mérleg hiánya az első félévben 2 milliárd euró volt, a prognózis szerint az év végére a deficit 5,3 milliárd euróra nő, vagyis 1 milliárd euróval haladja majd meg a 2000. évit.

A forint erősödése rontja az exportlehetőségeket

A GKI felmérése azt mutatja, hogy az iparvállalatok exportlehetőségeik további romlására számítanak, amiben a romló világgazdasági konjunktúra mellett a forint erősödése is szerepet játszhat.

A forint árfolyama a kutatók szerint továbbra is ingadozó marad. Míg a júliusi gyengülés alapvetően nemzetközi tényezőkre volt visszavezethető, az év utolsó negyedére a romló külső egyensúlynak valamint a választások közeledtével együtt járó óvatosságnak is szerepe lehet a forint viszonylagos gyengülésében.

A prognózis szerint az éves átlagos infláció alig lesz kisebb a tavalyinál. A GKI a fogyasztói árak 9,3 százalékos növekedésére számít.