Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Sok a lakás, kevés a vásárló

2006.11.08. 13:50
Nagy a túlkínálat a budapesti ingatlanpiacon - erről számoltak be a GKI felmérésben az ingatlanokkal foglalkozó cégek vezetői. A GKI szerint ugyanakkor az igatlanpiaci szereplők többsége túl van a megszorító intézkedések bejelentését követő megrázkódtatáson.

A GKI szerint az ingatlanpiaci szereplők többsége túl van a megszorító intézkedések bejelentését követő megrázkódtatáson. A GKI Zrt.-AL Holding fővárosi ingatlanpiaci indexének értéke 2006 októberében -14,0. Az index az ingatlanpiaci kilátások némi javulását jelzi az előző felméréshez képest, értéke lényegében visszatért az áprilisi felmérés szintjére.

Továbbra is a lakáspiacon a legpesszimistább a megítélés, de a forgalmazói várakozások lényegesen javultak a júliusi megkérdezéshez képest. Az irodapiacon összességében változatlan a helyzet. Az üzlethelyiségek piacán némi romlás, a raktárpiacon valamelyes javulás érezhető. A fejlesztői várakozások - a raktárpiac kivételével - minden szegmensben romlottak, míg a vállalatok ingatlanpiaci keresleti prognózisai a júliusinál minden esetben kedvezőbbek. Az új építések esetén az elkövetkező egy évre várt áremelkedések a korábbiaknál jóval erőteljesebbek. Mindez nem meglepő, hiszen az általános infláció üteme is gyorsult, illetve a közeljövőben tovább gyorsul. A használt ingatlanok esetében is tetten érhető némi növekedés a várakozásokban, de ezek még így is jóval fogyasztói árindex alattiak.

A budapesti irodapiac a jelen felmérés során kapott eredmények szerint is túlkínálatos, és a folyamatos fejlesztések tovább növelik a rendelkezésre álló kapacitásokat. Az idei év első felében az előző évinél jóval erőteljesebb fejlesztési tevékenység tapasztalható. A fővárosi ingatlanos cégek 58 százaléka érzékelt túlkínálatot (erős túlkínálatot azonban egy sem), 3 százalékuk túlkeresletről számolt be. Az átlagos kihasználtsági ráta Pest megyében 81 százalékos, Nyugat-Magyarországon 68 százalékos, Kelet-Magyarországon 70 százalékos. Az ingatlanfejlesztő és -forgalmazó vállalkozások a következő tizenkét hónapban a fővárosi irodapiacon a túlkínálat némi erősödésére számítanak, ami a várható további fejlesztések nyomán belépő új kapacitásokat tekintve reálisnak mondható.

Budapesten az ingatlanokkal foglalkozó cégek vezetőinek 7 százaléka erős túlkínálatról, 82 százalékuk túlkínálatról tudósított, 4 százalékuk egyensúlyi lakáspiacot, 7 százalékuk túlkeresletet érzékelt. (Ezek az adatok az egy negyedévvel ezelőttinél valamivel kedvezőbb piaci helyzetre utalnak.) A budai és pesti oldal között már nincs jelentős különbség. Hazánk egyéb körzeteiben is jelentős túlkínálatról számoltak be a válaszadók. A legkedvezőbb helyzetről a Pest megyei válaszadók tudósítottak. A fejlesztő cégek megítélése a forgalmazókénál kedvezőtlenebb. A válaszadó ingatlanfejlesztő és -forgalmazó vállalkozások Budapesten és Nyugat-Magyarországon a következő 12 hónapban a lakáspiacon lényegében a jelenlegi helyzet fennmaradására számítanak.

A felmérés eredményei szerint a lakásépítésre és -vásárlásra vonatkozó lakossági várakozások nagyon enyhén javultak az egy negyedévvel ezelőtti - júliusi - megkérdezéshez képest. Az emelkedés jóval hibahatáron belüli, így jelentős változás nem következett be az előző hónaphoz képest. Az építéssel, vásárlással ellentétben a lakásfelújítás mértéke csökkenő tendenciát mutat. 2006 első három negyedévében hazánkban az előző év azonos időszakához képest 18 százalékkal csökkent az átadott otthonok száma, Budapesten pedig 32 százalékkal. A GKI Zrt. a piaci folyamatok alapján szakértői prognózisában - modellszámítások eredményeit is figyelembe véve - 2006-ra vonatkozóan 36 ezer, 2007-re pedig 34 ezer új lakás átadását jelzi előre.