József, Bánk
-6 °C
0 °C

Közösen irányított külgazdasági hálózat

2005.07.29. 08:39
Kompromisszumos megoldás körvonalazódik a külügyi és a gazdasági tárca között az egységes külgazdasági hálózat ügyében, írta a Napi Gazdaság. Az anyag a GKM szerint titkos.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök személyes beavatkozását követően kompromisszumos megoldás körvonalazódik a külügyi és gazdasági tárca között az egységes külgazdasági hálózat év eleje óta húzódó ügyében, értesült a Napi Gazdaság. A két tárca csütörtökön újabb egyeztetést tartott az új szabályozás részleteiről.

Eszerint az eredeti tervekkel ellentétben nem kerül át a GKM-hez minden, a külgazdasági stratégia megvalósítását segítő kirendeltség és munkatárs. A külgazdasági attasék továbbra is a külügy fizetési listáján maradnak Egy kormányrendelet alapján ugyan lenne lehetőség arra, hogy a katonai attasék mintájára a külgazdasági attasék is minden szempontból - így a tevékenységüket finanszírozó költségvetési forrásokat tekintve is - a szaktárca irányítása alá kerüljenek, ez az elképzelés azonban a külügy ellenállásán megbukni látszik.

A szakmai irányítás ugyanakkor a gazdasági tárca jogköre lesz: a külgazdasági területen dolgozó munkatársak egységesített kiválasztását, kiküldését és beszámoltatását a Honvéd utcából vezénylik majd. A kompromisszummal a Külügyminisztérium annak ellenére tart meg pozíciókat a külgazdaság irányításában, hogy a kormányzati struktúraváltással a terület a GKM-hez került, és a hálózat egységesítése kapcsán folyó osztozkodásban is a gazdasági tárcának adott zöld jelzést a kormányfő.

Az egységesítéssel ellentétes folyamatnak látszódhat emellett kívülről az is, hogy a Külügyminisztériumban már a külgazdasági feladatok áthelyezését követően hoztak létre Gazdasági Kapcsolatok Irodája néven egy új szervezeti egységet. A viszonylag szűk stábbal dolgozó irodát a gazdasági tárcánál információink szerint nem tekintik riválisnak, és a külügyben is a külgazdasági kérdésekben a különböző intézmények közötti koordinációt könnyítő intézményként tekintenek rá.

A Napi Gazdaság a tárca egyeztetéseken képviselt álláspontjával kapcsolatban megkereste a Külügyminisztérium részéről a tárgyalásokat lebonyolító Hajdu András közigazgatási államtitkárt, aki a sajtóosztályon keresztül azt közölte, hogy a tárca nem nyilatkozik és az egész anyag "titkos".