Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Chirac globális adót vezetne be

2004.09.22. 10:47
Nemzetközi adó ötletét vetette fel Jacques Chirac francia elnök, hogy visszaszorítsa a globális szegénységet. A javaslat szerint fegyverkereskedelemnél, illetve egyes pénzügyi tranzakcióknál lehetne kivetni ezt a fajta adót.
Jacques Chirac új, nemzetközi adónemet vezetne be annak érdekében, hogy visszaszorítsa a globális szegénységet. A francia elnök az ENSZ ülése előtt beszélt erről. A franciák előterjesztése szerint új adót vetnének ki fegyverkereskedelemre és egyes pénzügyi tranzakciókra. Szerintük ezzel jelentősen vissza lehetne szorítani a szegénységet - írja az Euobserver.com.

Nem végrehajtható?

A jelentés technikailag véghezvihető, és gazdaságilag értelmes döntéseket tartalmaz - jelentette ki Jacques Chirac. A Reuters tudósítása szerint a francia elnök Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnökkel vállvetve harcol a szegénységet visszaszorító programért. Megpróbálnak érvényt szerezni annak a 2000-es ENSZ-határozatnak, mely kimondja, 2015-re felére kell csökkenteni a szegénységet a világon.

A világon több mint egymilliárd ember él rendkívüli szegénységben, ami azt jelenti, hogy kevesebb mint egy dollárból él meg naponta. A 2000-es határozatot 110 ország írta alá.

Chirac ötletét erősen kritizálták az ENSZ-delegációk. Az Egyesült Államok képviselője, Ann Veneman szerint a nemzetközi adók nem demokratikusak, végrehajtásuk pedig lehetetlen.