Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Chirac globális adót vezetne be

2004.09.22. 10:47
Nemzetközi adó ötletét vetette fel Jacques Chirac francia elnök, hogy visszaszorítsa a globális szegénységet. A javaslat szerint fegyverkereskedelemnél, illetve egyes pénzügyi tranzakcióknál lehetne kivetni ezt a fajta adót.
Jacques Chirac új, nemzetközi adónemet vezetne be annak érdekében, hogy visszaszorítsa a globális szegénységet. A francia elnök az ENSZ ülése előtt beszélt erről. A franciák előterjesztése szerint új adót vetnének ki fegyverkereskedelemre és egyes pénzügyi tranzakciókra. Szerintük ezzel jelentősen vissza lehetne szorítani a szegénységet - írja az Euobserver.com.

Nem végrehajtható?

A jelentés technikailag véghezvihető, és gazdaságilag értelmes döntéseket tartalmaz - jelentette ki Jacques Chirac. A Reuters tudósítása szerint a francia elnök Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnökkel vállvetve harcol a szegénységet visszaszorító programért. Megpróbálnak érvényt szerezni annak a 2000-es ENSZ-határozatnak, mely kimondja, 2015-re felére kell csökkenteni a szegénységet a világon.

A világon több mint egymilliárd ember él rendkívüli szegénységben, ami azt jelenti, hogy kevesebb mint egy dollárból él meg naponta. A 2000-es határozatot 110 ország írta alá.

Chirac ötletét erősen kritizálták az ENSZ-delegációk. Az Egyesült Államok képviselője, Ann Veneman szerint a nemzetközi adók nem demokratikusak, végrehajtásuk pedig lehetetlen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?