Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Gaz EU-csatlakozásról beszélt az agrárminiszter

2005.09.23. 21:18
Szemétről és igazságtalanságról beszélt az EU-csatlakozás kapcsán Gráf József, aki megvédené a magyar terméket.

Az élelmiszerbiztonság területén rendet kell teremteni, az országba ne jöjjön be szemét, amely kiszorítja a magyar termékeket a piacról - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter egy pénteki agrárfórumon.

Szemléletet kell váltani - tette hozzá a pápai rendezvényen a miniszter -, érteni kell a vidék gondját és problémáit, s fel kell mérni lehetőségeinket. Gráf szerint a magyar föld kétharmadán termelés folyik, adottságai és szakemberei kitűnőek. Egy ilyen országban eljátszani az agrárium és a vidék adta lehetőséget "nemzetellenes cselekedet".

Gráf József kritikusan beszélt Magyarország európai uniós csatlakozásáról is. Szerinte "az agrárosok fél szívvel léptek be az unióba; alapvetően igazságtalan volt a csatlakozás, mégis megtették, mert az országnak az volt az érdeke". Éppen ezért meg kell védeni a magyar termelők érdekeit, s az igazságtalan rendszereket meg kell változtatni. Példaként említette a cukorrépa átvételi árának 39 százalékos csökkentési tervét, ami két vagy három hazai cukorgyár bezárásához vezethetne. Megfelelő kormányzati döntésekkel a 35 százalék uniós támogatás mellett is megállhatjuk a helyünket szerinte.

A nyugodt jövő

A miniszter hangsúlyozta: az elmúlt évben hat százalékkal nőtt ugyan az élelmiszerágazat exportja, ám emellett 25 százalékkal emelkedett az import, s ennek több mint fele a magyar szabványoknak nem megfelelő. Így kerülhetett sor tojás és hús megsemmisítésére, üzletek bezárására. A továbblépés érdekében meg kell változtatni, s helyre kell tenni a mezőgazdaság "gnóm" 53 százalékos növénytermesztési és 47 százalékos állattenyésztési arányát - mondta Gráf József, aki bejelentette, hogy rövidesen elkészül az a földprogram, amely birtok-földvásárlás esetén kedvező (háromszázalékos hitellel, 20 év vagy annál hosszabb időtartammal) hitellehetőséget biztosít.

A jövő év kicsit nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz, s a gazdák 150-160 milliárd forintos kifizetésekhez juthatnak már az ősz folyamán, illetve jövőre. A mezőgazdaságot az idén ért természeti csapások kapcsán a miniszter elmondta: létrehozzák a nemzeti biztosítási alapot, amelynek 50 százalékát az állam, 50 százalékát a termelők adják össze. Ez adhat termelési biztonságot a gazdáknak - jelentette ki Gráf József.